Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘U velikoj tišini’ ovrha, egzistencijalna kriza Varteksa

Foto: varteks.com

Grad Varaždin u objavi na službenim stranicama tvrdi da je Porezna uprava “u velikoj tišini i bez ikakve informacije u javnosti” prva blokirala i ovršila Varteks d.d. čije je održivo poslovanje upitno nakon raskida predugovora s Kauflandom.

Predsjednik Uprave Varteksa, Tomislav Babić, 10. je kolovoza dao ostavku citirajući višemjesečne neuspješne pregovore vjerovnika oko podjele novca od prodaje nekretnina.

>>>Varteks izazvao interes institucionalnih ulagača, razmatra dopuštanje dubinskog ispitivanja Društva

Lokalni su portali 11. kolovoza izvijestili da je ovrhu na temelju zadužnice vrijedne 1.3 milijuna kuna prva pokrenula gradska uprava Varaždina, no iz Grada sada navode da je država “u proteklih nekoliko dana s blokiranog računa Varteksa već ‘skinula’ više od pola iznosa (oko 1,5 milijuna kuna) koji je dala na ovrhu dok Gradu nije uplaćena ni lipa.”

“S obzirom na ozbiljnost situacije, ali i spremnost gradske uprave da u zakonskim okvirima Zakona o fiskalnoj odgovornosti pomogne da se prevlada ova kriza, jučer je u Gradskoj vijećnici održan sastanak s vodstvom Sindikata, financija i pravnih poslova Varteksa na kojem se razgovaralo o mogućnostima rješenja za ovu vrlo tešku situaciju u kojoj se našla tvrtka. Na sastanku je, između ostalog, iznesena  informacija kako se u četvrtak očekuje sastanak najvećih vjerovnika Varteksa koji bi se navodno trebao održati u HBOR-u,” piše u priopćenju.

Razum, ufanje

Uprava izražava nadu da će “prevladati razum svih vjerovnika” i podcrtava blokadu dogovora o prodaji zemljišta u svrhu izgradnje trgovačkog centra koja bi mogla pomoći solventnosti kompanije i očuvanju 850 radnih mjesta.

Grad je za prijeporno zemljište odobrio nužne građevinske dozvole.

“Na žalost, stječe se dojam da su određeni špekulativni interesi nekih vjerovnika zaustavili ovaj projekt kojim bi tvrtka dobila prijeko potrebnu financijsku injekciju i mogla podmiriti plaće svojim radnicima, vratiti dio svojih dugova prema dobavljačima i time dobiti prijeko potrebno vrijeme za daljnju konsolidaciju s obzirom da Varteks ima ugovorene poslove praktično do kraja godine uz zadovoljavajuće stanje zaliha i prodaje,” rekli su iz uprave.

“Čvrsto vjerujemo da Varteks još uvijek ima budućnost, ali za to će trebati doći do hitnog i kvalitetnog dogovora ključnih vjerovnika,” zaključuju iz Grada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima