Biznis i ekonomija

U veljači 2021. prvi porast malotrgovinskog prometa od ožujka 2020. | DZS

Ilustracija/OpenClipart-Vectors/Pixabay

Potrošnja u trgovini na malo u veljači 2021. porasla je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, izvijestio je u utorak Državni zavod za statistiku.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u veljači 2021. realno je porastao za 4,4% u usporedbi sa siječnjem 2021. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 2,0%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 3,0%.

Porast realnog prometa na godišnjoj razini prvi put od ožujka 2020.

U veljači 2021. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,8%. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,2%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3%.

DZS
Promet u internetskim trgovinama ostvario najveći porast prometa

U veljači 2021. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je pet trgovačkih struka, koje čine 59,5% ukupnog prometa, a u ostalim trgovačkim strukama, na koje otpada 40,5% ukupnog prometa, promet je pao.

>>>Migracija Crnog petka online ruši cijene offline | HGK

Najveći porast nominalnog prometa u odnosu na veljaču 2020. ostvarile su: Trgovina na malo internetom ili poštom (za 22,0%) te Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama (za 11,4%).

Farmaceutski i medicinski proizvodi s najvećim utjecajem na pad prometa

Najveći utjecaj na pad nominalnog prometa u veljači 2021. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su: Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi s padom prometa od 8,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,7 te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s padom prometa od 9,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,5%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno pao za 1,2%.

>>>Potrošnja u 2020. pala za 5,8% na godišnjoj razini | DZS

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost (razvrstani u odjeljak 47 NKD-a 2007.) u veljači 2021. u odnosu na siječanj 2021. realno je porastao za 4,3%.

>>>‘Snaphsot’ inflacije, potrošnje i sentimenta u europodručju | prosinac

U odnosu na veljaču 2020., njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 5,1%, piše DZS.