Politika

U Zagrebu 559 novooboljelih, nastavak prešućivanja broja umrlih: COVID-19 | 17. prosinac

Foto: Al Jazeera Balkans/YouTube

Prema podatcima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu u protekla 24 sat zabilježeno je 559 novooboljelih osoba od bolesti COVID-19.

Brzim antigenskim testovima u tom je razdoblju testirano 1079 osoba, među kojima je pozitivna bila 431 osoba, odnosno 39,9 posto.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 1347 testiranja na SARS-CoV-2, a 425 nalaza bila su pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 576 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 950 osoba, objavio je u četvrtak na svojim internetskim stranicama Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

>>>Ekskluzivno: Grad Zagreb ne izvještava o umrlima od COVID-19

Od 576 obrađenih osoba, njih 177 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 249 osoba je kontakt covid pozitivnih osoba, 47 osoba su štićenici i djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 41 osobu obrada je još u tijeku.

Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, devetero djece školske dobi u obradi su liječnika školske medicine, a za 32 osobe obradu su završili liječnici obiteljske medicine. Dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Velike Britanije. Kod tri osobe moguće je izlaganje na obiteljskim okupljanjima, dok je kod sedam osoba moguća izloženost u zdravstvenim ustanovama.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla 24 sata potvrđeni su pozitivni nalazi 54 korisnika i 15 djelatnika.

>>>Lukšić: kliničke slike mnogih oboljelih, pa i onih mlađih, sve su lošije | COVID-19

Tijekom protekloga dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 35 učenika, sedam nastavnika i jednoga pomoćnika u nastavi osnovnih škola, te 16 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 773 učenika osnovnih i 247 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba je 12 osoba, a trenutačno je u Zagrebu 3118 aktivnih slučajeva.