PolitikaPreporučeno

U ‘zaključanom’ Peruu racija izazvala stampedo u noćnom klubu, poginulo 13 mladih ljudi: COVID-19

Foto: The Star/YouTube

Vlasti u Peruu, koji daleko od očiju Europe iskapa masovne grobnice i trpi jednu od najgorih epidemija koronavirusa na svijetu, u ponedjeljak javljaju o tragediji u ilegalnom noćnom klubu u kojem je uslijed stampeda izazvanog policijskom racijom u nedjelju ujutro stradalo 13 osoba, uglavnom mladih žena.

Reuters piše da je incident u klubu, od vlasti označenom kao “uzgajalište” za COVID-19, razotkrio silinu društvenih napetosti u naciji s populacijom od 33 milijuna ljudi od kojih je većina besprekidno “zaključana” već 5 mjeseci.

>>>Božinović: duboko vjerujemo da nećemo ući u još jedan ‘lockdown’

Peru je od početka epidemije na svojem teritoriju zabilježio 28,000 mrtvih, što je jedna od najvećih stopa smrtnosti po glavi stanovnika. Nove zaraze ponovno rastu i uskoro će premašiti brojku od 600,000.

Upozorenje, video je uznemirujućeg karaktera

Vlasti su društvena okupljanja zabranile u ožujku što naizgled nije spriječilo plimu novih slučajeva tijekom ljeta zbog čega su s početkom kolovoza pooštrene kontrole ugostitelja i drugih biznisa.

Geraldine Sanchez svjedoči da je u klubu u Limi boravila samo nekoliko sati prije incidenta u kojem je poginula njezina 24-godišnja sestra. “Hvala Bogu spašena sam. Inače sam se mogla ugušiti i tamo umrijeti, poput moje sestre,” rekla je za Reuters ispred mrtvačnice gdje je tražila informacije o tijelu sestre. “Ispaljen je suzavac i žene su bile preplašene,” dodala je.

Vlada odbacuje tvrdnje da su u raciji korišteni suzavac ili oružje, policija nakon preliminarne istrage također tvrdi da nije bilo korištenja kemikalija, dok predsjednik Martin Vizcarra poziva na oštro kažnjavanje uhićenog bračnog para u vlasništvu kluba.

“Uzgajalište” zaraza

Vlasti kažu da je klub predstavljao rizik za širenje virusa, policija tvrdi da je 11 od 13 stradalih bilo pozitivno na virus kao i 15 od 23 pritvorenih.

“Noćni klub je bio uzgajalište za transmisiju ove bolesti: postojalo je virusno opterećenje jer je riječ o zatvorenom okruženju,” rekao je novinarima službenik u ministarstvu zdravstva Claudio Ramírez.

Tragedija je izazvala podijeljena mišljenja na društvenim mrežama gdje se učestalo spominje empatija. Dio komentatora ukazuje da Peru ima brojnu stariju populaciju i da su mjere zaključavanja nužne radi njihove zaštite te kritiziraju opuštenost mlađe populacija u koje su smrtni slučajevi od COVID-19 raritetni.

>>>42% radnika prisiljeno na ‘lockdown godišnji’, 56% osujećeno u odlasku na ljetovanje: anketa

Drugi govore da krivnju ne treba usmjeriti na mladež. “Bacanje krivnje na mlade ljude koji su bili u disku gubitak je društvene empatije,” napisao je peruanski profesor povijesti i književnosti Marcel Velázquez na Twitteru. “Nekolicina preminulih je u dobi moje kćeri, ja suosjećam s njihovim roditeljima.”