PolitikaPreporučeno

U-zaokret u Austriji | covid endgame

Karl Nehammer; Foto: European Council

Austrijske vlasti su s 12. veljače u više nego manje neočekivanom, iznenađujućem i hvalevrijednom potezu abolirale “2-G” pravila za ulazak u trgovine i muzeje.

Navedeno znači da građani i namjernici više neće morati dokazivati svoj covid status potvrdama o cijepljenju i/ili preboljenju bolesti COVID-19 ili negativnim testom na koronavirus, izvijestio je SchengenVisaInfo.com.

Dokinuta su i ograničenja u broju osoba koje istovremeno mogu boraviti na spomenutim mjestima.

>>>I Hrvatska bi mogla proglasiti kraj pandemije, krenuti u najbolju turističku sezonu ikad

“Od 12. veljače, ‘2-G’ dokaz više nije nužan za ulazak u trgovine, muzeje i usluge povezane s tijelom (poput salona ljepote ili frizera). Uz navedeno, više neće postojati gornja granica broja ljudi koji mogu sudjelovati na događajima,” piše u priopćenju objavljenom na službenom austrijskom portalu za putovanja.

Oslobađanje ugostitelja, učenica i učenika

Vlasti su najavile daljnje popuštanje ograničenja i mjera povezanih s pandemijom do kraja ovog tjedna.

Građani i putnici će s 19. veljače u restorane i hotele moći ući bez covid potvrda, uz predočenje negativnog testa. “Od 19. veljače ‘2-G’ će zamijeniti ‘3-G’ (cijepljen, oporavljen ili PCR test) u restoranima/hotelima u svim austrijskim pokrajinama s izuzetkom Beča gdje ‘2-G’ ostaje na snazi.”

>>>Testiranje učenika: velika većina asimptomatska, nastava uživo bez alternative, maske bi mogle pasti

Local je u ponedjeljak izvijestio, citirajući TV nastup ministra obrazovanja Martina Polascheka, i da će s 21. veljače prestati obveza nošenja maski u svim školama. Obveza se dokida isključivo tijekom razredne nastave, a maske će se i dalje morati nositi u hodnicima i drugim školskim prostorima.

Kontradikcija

Nova su pravila u opreci s obvezom cijepljenja koju je donji dom austrijskog parlamenta usvojio u siječnju i koja je na snagu stupila s 1. veljače. Građanima je rečeno da se moraju cijepiti do 15. ožujka ili iskusiti kolosalne novčane kazne te, ukoliko iste ne podmire, potencijalni boravak u kaznionici.

>>>Achtung! Covidfašizam u Austriji

Pojedini mediji, uključujući Local, pišu da bi vlasti mogle odustati od obveze. Mogućnost takvog scenarija nije isključio ni kancelar Karl Nehammer koji je za list Krone Zeitung rekao da će vlada slijediti preporuke nacionalne Covid komisije.

>>>Tisuće u Beču prosvjedovale protiv obveze cijepljenja | VIDEO

Sličan je zaokret u posljednjim danima uočljiv i u Njemačkoj čiji su mediji započeli s propitivanjem alarmantnih, neodgovornih i znanstveno neutemeljenih tvrdnji o opasnosti omikron soja koroanvirusa.

Pratite nas na Google vijestima