Biznis i ekonomija

U zauzdavanje rekordnog duga veledrogerijama treba uključiti Ministarstvo financija i Vladu: HGK

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s predstavnicima HZZO-a i predsjedništvom Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore. Na sastanku se raspravljalo o aktualnom problemu naplate dugovanja bolnica dobavljačima lijekova i medicinskih proizvoda, koji dosežu rekordne razine.

Ministar zdravstva Vili Beroš pružio je podršku veledrogerijama te istaknuo da je nužno iznaći sustavno rješenje nastale situacije. Beroš je rekao i kako je potrebno organizirati sastanak s predstavnicima Ministarstva financija kako bi se iznašlo rješenje i na taj način sačuvao sustav od moguće blokade.

>>>Uznemirujuća izjava Beroša o ‘utrostručenom’ dugu prema veledrogerijama, umirujuća o koronavirusu

Članovi predsjedništva Vijeća Udruženja trgovine na veliko farmaceutskih proizvoda i ortopedskim pomagalima istaknuli su na sastanku da je stanje neodrživo i da će ako se ova dinamika naplate nastavi posljedično biti ugroženi i pacijenti jer više nitko ne može garantirati da neće doći do obustave isporuke lijekova zbog neplaćanja.

Ovim tempom veledrogerije neće moći izdržati do ožujka.

Jasminko Herceg

”Ministra smo upoznali sa svim problemima i s onime što se dogodilo u siječnju. Rupa u bolnicama je narasla otprilike 200 milijuna kuna. Isporučili smo robe u vrijednosti 300 milijuna kuna, a 200 nije bilo plaćeno. Dogovorili smo s ministrom da se neće problem moći riješiti samo na razini Ministarstva zdravstva i veledrogerija već je potrebno uključiti Ministarstvo financija i Vladu. Ovim tempom veledrogerije neće moći izdržati do ožujka, rekao je nakon sastanka Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskih proizvoda i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore.

>>>HUBOL pozdravlja ‘osvješćivanje problema’ o gubicima u zdravstvu

Podsjetimo, ukupno stanje dugovanja na dan 31. prosinca 2019. koje su poslale 42 članice Udruženja iznosi 3.129.331.097,39 kuna. Dug se stalno povećava te se očekuje  prema procjeni članova Udruženja da će u ožujku dug doseći iznos od 3.600.000.000,00 kuna.

Dosadašnje financijske sanacije zdravstvenog sustava nisu ostvarile očekivane rezultate, te se istovremeno povećavaju i nove obveze što je izravan generator nelikvidnosti dobavljača lijekova i medicinskih proizvoda, te kratkoročno i dugoročno neodrživih uvjeta poslovanja tvrtki iz ovog područja djelatnosti. Taj način poslovanja ukazuje na dugoročnu neodrživost zdravstvenog sustava u kojem zdravstvene ustanove kasne sa plaćanjem obveza prema dobavljačima lijekova i medicinskih proizvoda i preko 1000 dana.