Biznis i ekonomijaPreporučeno

U zgodnom ‘twistu’ Žuti prsluci zaštitili francusku ekonomiju od usporavanja  

Foto: Jacqueline Macou

Golem fiskalni poticaj osvojen prosvjedima pokreta Žutih prsluka pomaže Francuskoj u nošenju s globalnim usporavanjem, dok Njemačka polako klizi u recesiju, pokazuju u srijedu oprečni podaci iz dviju najsnažnijih europskih ekonomija.

Francuski BDP je u trećem tromjesečju porastao za 0.3%, prkoseći prognozama o usporavanju, dok preliminarni podaci sugeriraju da će Njemačka treći kvartal završiti u tehničkoj recesiji.

>>>‘Neizbježna’ recesija u Njemačkoj: Sentix anketa

Kontrast u performansama je ususret preuzimanju dužnosti predsjednice Europske središnje banke podcrtala Christine Lagarde pozivajući članice eurozone s proračunskim viškom da krenu s fiskalnim poticajima ekonomije.

>>>U listopadu generalni pad ekonomskog sentimenta u europodručju i široj Uniji: Komisija

“Oni koji imaju manevarski prostor, oni koji imaju proračunski višak, dakle Njemačka i Nizozemska, zašto ne iskoristiti proračunski višak i investirati u infrastrukturu? … Zašto ne investirati u edukaciju, zašto ne investirati u inovaciju, kako bi se dozvolilo boje re-balansiranje?, pitala je Lagarde tijekom nastupa na francuskom RTL-u.

Francuska ekonomija, koja se za razliku od izvozno orijentiranog sjevernog susjeda snažnije oslanja na domaću potrošnju, uživa “slučajnu” pogodnost neželjenog fiskalnog poticaja od 10 milijardi eura isporučenog na zahtjev pokreta Žutih prsluka.

>>>Porezne olakšice i veći minimalac ohrabrili francuske potrošače u svibnju: INSEE

Većina poticaja je otišla na povećanje minimalca i najnižih primanja što se za razliku od masivnog stvaranja novca za financijski sustav bez značajne zadrške prelilo u realnu ekonomiju. Francuska vlada je najavila i velike porezne olakšice u idućoj godini čiji je ukupna vrijednost također veća od 10 milijardi eura.

“Istovremeno, mjere usvojene u posljednjim godinama doprinose fleksibilnosti francuskog tržišta rada i smanjuju troškove rada za korporacije,” rekao je JP Morganov Raphael Brun-Aguerre za Reuters.

Dok francuska ekonomija u maniri božanske komedije odolijeva generalnim svjetskim trendovima, kruta Njemačka sklona propovijedanju fiskalne mudrosti europskoj periferiji bilježi prva otpuštanja i rast nezaposlenosti, a tamošnja trgovačka komora (DIHK) upozorava da će izvoz iduće godine posrnuti prvi put od velike financijske krize inicirane u 2007.-2008. godini.

>>>Na njemačkom tržištu rada sve po starom, podzaposlen ili prekarno zaposlen svaki 5 radnik

DIHK očekuje da će godišnji izvoz Njemačke ove godine sahnuti na 0.3% s 2.1% u 2018. pa se u 2020. smanjiti za 0.5%.

Savezna agencija za zapošljavanje (BAA) bilježi pad potražnje za radnicima četvrti mjeseca zaredom. U listopadu je izgubljeno 6,000 radnih mjesta nasuprot očekivanjima analitičara o stvaranju 2,000 novih poslova, navodi Reuters.