Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘U zraku je stupanj panike’: beskompromisna zabrana kriptovaluta u Kini

Najmoćniji kineski regulatori u petak su bez diskriminacije zabranili transakciju, trgovinu ili rudarenje kriptovaluta, ošinuvši bitcoin i osupnuvši čitavo kriptotržište. Iskorjenjivanje “ilegalnih” kriptoaktivnosti zatražilo je 10 agencija, uključujući središnju banku, regulatore za vrijednosnice i devizna tržišta.

“Kina je poznato po izletima u krajnost, od izrazito asertivnih izjava i kaznenog progona do potpune radijske tišine,” komentirao je za Reuters izvršni direktor kriptomjenjačnice Bequant u Londonu, George Zarya.

>>>Evergrande poljuljao tržišta, analitičari očekuje naporan tjedan za bitcoin, kriptovalute

“Ovaj je put vrlo jasno stavljeno do znanja da Kina neće podržati razvoj tržišta kriptovaluta jer je to protivno njenoj politici pooštravanja kontrole nad protokom kapitala i ‘big techom,'” rekao je.

Narodna banka Kine (PBOC) u odredbi navodi da kriptovalute ne mogu cirkulirati zajedno s fiducijarnim novcem te stranim mjenjačnicama brani pružanje usluga na teritoriju Kine. Ponajveći su gubitnici kripto mjenjačnice i platforme za trgovanje kriptovalutama poput Coinbasea i Binancea kojima je uskraćen pristup drugom svjetskom gospodarstvu.

>>>Tržište vrijednost Coinbasea odredilo na 86 milijardi dolara

PBOC je trgovinu i/ili korištenje kriptovaluta na nacionalnoj razini zabranio i svim financijskim institucijama, internetskim tvrtkama ili posrednicima u plaćanju.

Kineska vlada “odlučno će suzbiti špekulacije virtualnom valutom, te povezane financijske aktivnosti i nedolično ponašanje kako bi zaštitila imovinu ljudi i održala gospodarski, financijski i društveni poredak,” navodi se u priopćenju PBOC -a.

“Temeljito, nacionalno čišćenje”

Vrijednost bitcoina po zabrani se urušila za 6%, na 42,216 dolara. Uobičajeno, posrtanje te najveće i najpoznatije kriptovalute za sobom je povuklo čitavo tržište, ether i XRP bilježe pad od 10%.

>>>‘Prije ili kasnije privatni novac propadne’: guverneri središnjih banaka o bitcoinu, tulipanima

Pritisak na kriptotržište nastavlja rasti s objavama detalja i spoznajama o htijenju i odlučnosti kineskih regulatora. Prvi je dojam da će iskorjenjivanje “nezakonitih aktivnosti” biti potpuno i nemilosrdno. Primjerice, Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme (NDRC) priopćilo je kako započinje temeljito, nacionalno čišćenje rudarenja kriptovaluta.

“Takve aktivnosti malo pridonose kineskom gospodarskom rastu, stvaraju rizike, troše ogromnu količinu energije i koče ciljeve ugljične neutralnosti,” navodi se.

>>>Kina ugasila rudnike kriptovaluta u Sečuanu, bitcoin kliznuo za 10%

Na američkim burzama izlistani kriptorudari Riot Blockchain, Marathon Digital i Bit Digital danas ususret službenom početku trgovanja kližu između 6,3% i 7,5%. SOS” fokusiran na Kinu pao je za 6,1%, dok je kriptomjenjačnica Coinbase Global dolje za 3,4%.

“U zraku je stupanj panike,” konstatira Joseph Edwards, voditelj istraživanja u brokeru kriptovaluta Enigma Securities u Londonu.

Pratite nas na Google vijestima