PreporučenoTech

Uber za 3.1 milijardu dolara kupuje najvećeg bliskoistočnog rivala Careem

Uber javlja da je postigao dogovor o preuzimanju bliskoistočnog rivala Careem za 3.1 milijardu dolara od kojih 1.4 milijarde u gotovom novcu, a 1.7 u konvertibilnim obveznicama. Očekuje se da će akvizicija završiti u prvom kvartalu 2020. godine nakon regulatornih očitovanja i odobrenja.

Uber za travanj priprema Inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica koja bi lako mogla postati najveća u povijesti tehnološke industrije. Analitičari očekuju vrednovanje u iznosu od oko 100 milijardi dolara.

Careem je utemeljen 2012. godine u Dubaiju i danas ima više od 30 milijuna korisnika pružajući usluge u 120 gradova diljem Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Južne Azije.

Obje kompanije u odvojenim priopćenjima navode da je riječ o najvećoj transakciji unutar tehnološke industrije na širem području Bliskog istoka.

>>>Priprema, pozor… flop za Uber: IPO

Careem je “odigrao ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti urbane mobilnosti na Bliskom istoku i postao jedan od najuspješnijih startupa u regiji”, napisao je u izjavi za javnost Dara Khosrowshahi, glavni izvršni direktor Ubera čiju je elektroničku poruku zaposlenicima prenio CNBC.

Akvizicija Careem pretvara u podružnicu Ubera koja će, barem u početku, nastaviti raditi pod ustoličenim brendom i bez zahvata na aplikaciji.

>>>Uber se širi zemljom, zrakom, morem a sada i podmorjem: scUber

Uber za 3.1 milijardu dolara otkupljuje sav dionički kapital vanjskih investitora. Careem je od osnutka privukao manje od 800 milijuna dolara kapitala, a financijsku potporu su pružili njemački proizvođač automobila Daimler AG, Uberov kineski rival Didi Chuxing, japanska internetska kompanija Rakuten Inc i saudijski investitor Kingdom Holding Company.