Biznis i ekonomijaPreporučeno

Udjel stranih radnika u graditeljstvu u pet godina porastao s 0.9 na 37.5 posto | HGK

Nedostatak radne snage ključno je strateško pitanje za Hrvatsku. Očekuje se da će se iz godine u godinu izdavati sve više dozvola stranim radnicima kako bi gospodarstvo moglo funkcionirati, stoga je zapošljavanje strane radne snage bila tema današnje Zajedničke tematske sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Jedna od grana gospodarstva gdje je to posebno izraženo već dugi niz godina je graditeljstvo.

>>>MUP i poslodavci dogovorili jednostavnije i brže izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

“Po gotovo svim pokazateljima vidljiv je rast građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj proteklih godina. Broj zaposlenih, izdanih dozvola za strane radnike u graditeljstvu, vrijednost radova, poduzeća u sektoru, iznos prihoda te dobiti svi bilježe rast, odnosno jasno upućuju na porast građevinskih aktivnosti od 2016. godine do danas”,  rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, pojasnivši da je važan faktor rasta obnova od potresa, kao i sredstva iz NPOO-a i ostalih mehanizama usmjerenih na infrastrukturu.

Foto: HGK

Razdoblje niskih kamatnih stopa do sredine 2022. godine uz porast inflacije kao posljedice pandemije te pripreme za preuzimanje eura kao službene valute također su pridonijeli rastu potražnje za nekretninama u Hrvatskoj.

Eksponencijalni rast

Čagalj pojašnjava da je s obzirom na takav rast aktivnosti rast zaposlenih očekivan, kao i povećanje udjela stranih radnika u sektoru. Tako su strani radnici 2016. godine činili 0,9% radne snage u sektoru (mjereno po izdanim dozvolama za rad), 13,2 posto u 2018. godini, 26,6 posto 2020. godine te 37,5 posto 2021. godine.

>>>Električar, stolar, krojač, šivač, mesar i vodoinstalater poslovi su budućnosti u RH | HGK

Pred građevinom je veliki posao i velika očekivanja. Velika je potreba za kvalificiranim radnicima, posebno u području srednje i više stručne spreme, a procjena je da će daljnja potražnja za radnicima rasti, kao i udio stranih radnika.

“Moramo biti svjesni da je natjecanje u privlačenju stranih radnika već davno počelo. Slika Hrvatska na van ovisi o svakom akteru u sustavu. Svakako je bila pozitivna glavna izmjena poreznog sustava koja se tiče onih zaposlenih s najnižim primanjima, kao i izmjene Zakona o strancima. Moramo voditi računa o adekvatnim radnim uvjetima, u slučaju građevine posebno o sigurnosti radnika”,  poručila je Čagalj, istaknuvši da rastući broj stranih radnika ne znači da trebamo zaboraviti na posao koji nas čeka na domaćoj fronti, a to je prilagodba obrazovnog sustava potrebama tržišta rada i popularizacija ovih zanimanja.

Pratite nas na Google vijestima