Politika

Udruga Sjena: Naknada od 2500 kn za njegovatelje osoba s invaliditetom ‘neprihvatljiva i sramotna’

Invalidska kolica - ilustracija
Ilustracija

Stranka SNAGA ukazala je u srijedu na potrebu rješavanja niz problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji, od statusa roditelja njegovatelja i pomoćnika u nastavi do informiranja o pravima i sustava rane intervencije.

Zamjenica predsjednika glavnog odbora stranke SNAGA Katarina Turković Gulin istaknula je da osobe s invaliditetom nisu manje vrijedne niti manje važne te da kako se trebamo svi pobrinuti da se u društvu osjećaju dobro. “Sustav bi trebao biti podrška i obitelji i djetetu odnosno osobi s invaliditetom, to bi trebalo biti niz povezanih radnji”, kazala je Gulin je na konferenciji za novinare na glavnom zagrebačkom trgu.

Kao jedan od problema izdvojila je informiranje osoba s invaliditetom o njihovim pravima. “Tražimo da bude transparentno, jasno i razumljivo svakom čovjeku u Hrvatskoj koja prava ima i da nakon toga to svoje pravo ostvario u najkraćem mogućem roku a ne da ga se razvlači od ureda do ureda”, naglasila je.

Neprihvatljiva i sramotna naknada

Suzana Rešetar iz Udruge Sjena koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ukazala je na potrebu povećanja naknada za roditelje njegovatelje koja trenutno iznosi 2500 kuna. “Smatramo da je taj iznos neprihvatljiv i sramotan”, istaknula je i pozvala na njihovo povećanje.

“Tražimo da bude transparentno, jasno i razumljivo svakom čovjeku u Hrvatskoj koja prava ima i da nakon toga to svoje pravo ostvario u najkraćem mogućem roku a ne da ga se razvlači od ureda do ureda”,

Katarina Turković Gulin

Roditelj sa statusom njegovatelja Marina Primorac potvrdila je kako trenutna naknada nikako nije dostatna za dostojanstven život i podmirenje svih troškova osobe s invaliditetom od ortopedskih pomagala i terapija do lijekova. Također je upozorila da status roditelja njegovatelja nije usklađen sa Zakonom o radu.

Iva Tadić iz Udruge PUN-HR pozvala je na rješavanje statusa pomoćnika u nastavi, kao i izmjenu odredbi pravilnika vezanih uz njihovu edukaciju.

Stranka SNAGA kao problem istaknula je i sustav  rane intervencije tražeći da se on učini sveobuhvatnim, brzim i podržavajućim za djecu s teškoćama i invaliditetom odnosno cijelu obitelj.

>>>Snaga ‘izašla iz aktivizma’, predala listu za EP

“Kada se donose zakoni i pravilnici potrebno je za mišljenje pitati osobe s invaliditetom koje svoj izazov invaliditeta žive svaki dan”, poručila je Martina Mikulčić koja se se svakodnevno nosi s invaliditetom.