Biznis i ekonomijaPreporučeno

UGP: umjesto poduzetnika, ministri primaju ‘mitska bića’  

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas; Foto: UGP/Handout

Udruga Glas poduzetnika u priopćenju za javnost navodi da se ministri u Vladi RH ne sastaju s predstavnicima privatnog sektora, već s ljudima koji im odgovaraju.

“Ministar (Tomislav) Ćorić održao je jučer sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Iako Vlada Republike Hrvatske tvrdi da se radi o sastanku s predstavnicima poduzetnika, moramo istaknuti da to naprosto nije istina. Sastali su se s gospodarstvenicima koji su pokazali nebrojeno puta kako ne zastupaju interese privatnog sektora.

Iako je udruga Glas poduzetnika daleko najveća dobrovoljna udruga poduzetnika i obrtnika u cijeloj Hrvatskoj, s preko 14.400 članova, Vlada RH nas ponovno ignorira. S takvim načinom sustavno ignoriraju probleme poduzetnika koje predstavljamo. Moramo istaknuti da na navedenom sastanku s ministrom Ćorićem nije bilo pravog predstavnika poduzetnika koji bi se doista izborio za mikro, male i srednje poduzetnike koji su temelj svakog gospodarstva. Ponovno se nisu dogovorile mjere koje bi omogućile opstanak poduzetnicima i obrtnicima te koje bi osigurale da se tvrtke ne zatvore. Prema analizama našeg Ekonomskog savjeta, prije ovog lockdowna, ugroženo je bilo gotovo 7000 tvrtki i mnogobrojna radna mjesta. S mjerama u prosincu broj ugroženih se znatno povećao. Ono što Vlada RH i njeni predstavnici rade, jednostavno nije dovoljno.

>>>UGP traži hitno razrješenje Ćorića – ‘najgoreg ministra gospodarstva’ ikad

“Nisu se jučer ministri sastali s poduzetnicima, nego s gospodarstvenicima i mahom stranačkim kolegama. Gospodarstvenici su mitska bića, ostaci prošlog sistema, niti poduzetnici, niti menadžeri, niti obrtnici, već oni koji preko stranačkih/partijskih knjižica dobivaju poslove,” rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Mjere koje su dogovorene na sastanku možemo podržati samo djelomično i to dio vezan za participiranje u neto plaći i otpis davanja državi za istu. Osim toga, djelomično podržavamo participiranje u fiksnim troškovima. Međutim, smatramo da je nužno da se pomogne svim tvrtkama koje imaju pad veći od 60%, a ne samo onima koje su zatvorene. Na ovaj način neće više biti radnih mjesta koje treba čuvati jer će mnoge tvrtke propasti!

Udruga Glas poduzetnika od Vlade RH traži sljedeće:

1. Kratkoročne mjere

  • nastavak Mjera za očuvanje radnih mjesta po modelu, svi s padom 40%- 4000 kn participiranje u neto plaći + otpis poreza i doprinosa.
  • za sve s padom prometa većim od 60% tražimo dodatno participiranje u fiksnim troškovima.
  • COVID-19 krediti preko HAMAG-BICRO-a svima s padom od 20% na više, (a ne samo onima s padom prometa od 60%)

2. Dugoročne mjere

  • porezna reforma/manji PDV u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, ukidanje većine parafiskalnih nameta, ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, promjena zakona o doprinosima za mikro poduzetnike i sl.
  • reforma pravosuđa/uvođenje jasnih rokova
  • reforma javne uprave i lokalne samouprave/digitalizacija, transparentnost, a samim time i smanjenje rashodovne strane proračuna

Ponavljamo, sada je vrijeme za reforme i za donošenje dugoročnih mjera. Hrvatski poduzetnici nemaju vremena za sastanke s gospodarstvenicima i mjerama koje služe samo kako bi se spriječio kolaps. Potrebno je osmisliti set mjera koje će doista biti korisne poduzetnicima i koje će doprinijeti što bržem oporavku gospodarstva.

>>>Kratkoročne mjere neadekvatne, dugoročne reforme nepostojeće | Glas poduzetnika

Također, smatramo kako sredstva iz fondova oporavka Europske unije moraju utrošiti na investicije u gospodarstvu, a ne na krpanje javnih gubitaša i projekte u javnom sektoru koji ne donose vrijednost,” pišu iz UGP-a čije priopćenje završava pitanjem od čega će se nakon zime i propasti tvrtki financirati, između ostalog, plaće liječnika, profesora i policajaca?

Pratite nas na Google vijestima