Politika

Ujedinjeni vrijednostima: Pametno i Unija Kvarnera zajedno na EU izbore  

Političke stranke Pametno i Unija Kvarnera u subotu su u Rijeci potpisale sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za EU parlament, a potpisnici su bili predsjednica Pametnog Marijana Puljak i predsjednik Unije Kvarnera Davor Willheim.

Marijana Puljak je kazala da se oni zalažu za ujedinjenu, snažnu, demokratsku, poduzetnu i održivu Europu, u kojoj Hrvatska, kao ravnopravna članica može doprinijeti ovim vrijednostima.

>>>Ante Mandić: digitalizacija građanima treba omogućiti da zamjene državne službenike

Ustvrdila je da su ovi izbori za EU parlament jedni od najvažnijih do sada, zbog nužnosti borbe protiv rastućeg nacionalizma i populizma u svim članicama.

Davor Willheim je istaknuo da Unija Kvarnera zagovara stvarnu decentralizaciju i jačanje važnosti regija unutar EU, kako bi imali više prilika za povlačenje europskog novca i za razvoj. Unija Kvarnera je najmlađa politička stranka u Primorsko-goranskoj županiji. Osnovana je 2017. godine, a većina inicijativnih članova bivši su članovi HNS-a, koji su tu stranku napustili nakon stranačkih previranja.

Unija Kvarnera ima zamjenika župana Primorsko-goranske županije (Marka Borasa Mandića), jednoga gradonačelnika, tri predsjednika gradskih vijeća i 30-tak gradskih vijećnika na području ove županije, kazao je Vedran Kružić iz ove stranke. Ocijenio je da obje stranke imaju vrlo sličan sustav vrijednosti.

>>>Puljak: ljudi su u nekoj vrsti apatije i depresije

Renata Sokol Jurković iz Pametnog je izdvojila dio izbornog programa posvećen klimatskim promjenama. Kako je rekla, tim problemom se treba intenzivnije baviti, a on se u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj gotovo uopće ne spominje. Pametno želi tu učiniti promjene i boriti se za održivu Hrvatsku i Europu, rekla je.

Na zajedničkoj izbornoj listi, koja će se predstaviti u nedjelju u Zagrebu, dvoje su članova Unije Kvarnera, Đanino Sučić i Majda Manjgotić.