PolitikaPreporučeno

Ukrajina je suviše korumpirana za uzdizanje u NATO | The Telegraph

NATO će na summitu koji će se održati 9. srpnja signalizirati da je Ukrajina suviše korumpirana za pristupanje tom vojnom savezu, doznao je The Telegraph od izvora iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

“Moramo se odmaknuti i aplaudirati svemu što je Ukrajina u posljednjih dvije godine napravila u ime reformi,” rekao je dužnosnik. “Dok nastavljaju s tim reformama, želimo ih pohvaliti, želimo razgovarati o dodatnim koracima koje je potrebno poduzeti, posebno u području borbe protiv korupcije. To je prioritet za mnoge od nas oko stola,” dodao je.

Izjava koju će potpisati sve članice neposredno je prihvaćena kao veliki udarac za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je rekao da po završetku rata želi brzo uzdizanje u NATO kako bi se otklonila opasnost od budućih ruskih agresija.

The Telegraph navodi da Sjedinjene Američke Države pokazuju zaziranje od britanskih i europskih poriva da se savez dokumentom obveže na “nepovratnu” predanost članstvu Ukrajine ili da se odrede konkretni vremenski rokovi za završetak pristupnih pregovora.

“Dobro osvjetljen most”

Zelenskij se kroz rat suočio s dubokom i razgranatom korupcijom u oružanim snagama zbog čega je podijelio sijaset otkaza.

Lani je u kolovozu zbog primanja mita i pogodovanja raspustio sve voditelje novačenja i pokrenuo 112 kaznenih postupaka. Potom je u rujnu smijenio ministra obrane.

SBU je u siječnju ove godine otkrio i kolosalnu prijevaru u nabavci streljiva.

The Telegraph piše da su dužnosnici i diplomati NATO-a Kijevu uručili listu reformi koje se moraju zaključiti prije realizacije članstva.

“To je nešto što je NATO radio tiho i ispod radara i što im pomaže da se približe članstvu,” rekao je izvor.

Dodao je kako je izgledno da će saveznici Zelenskom na summitu u Washingtonu umjesto konkretnog i “nepovratnog” datuma ponuditi zavjet o “dobro osvjetljenom mostu” prema članstvu, što je termin koji preferira SAD.

Prema izvješću Transparency Internationala iz 2023. godine Ukrajina kotira kao 104. najkorumpiranija nacija svijeta.


Povezane vijesti

Comment here