PolitikaPreporučeno

Ukrajina na udaru kamikaza, surovosti ‘generala usuda’ Surovikina | VIDEO

Glavni zapovjednik Ruskih oružanih snaga Sergej Vladimirovič Surovikin; Foto: Euronews/YouTube

Rusija je u posljednjem tjednu uništila gotovo trećinu ukrajinskih elektrana, rekao je u utorak predsjednik Volodimir Zelenskij dok su ruske rakete nastavile udarati infrastrukturu u kampanji za koju Kijev i Zapad drže da je osmišljena za zastrašivanje civila.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Rakete su u utorak udarile energetsku infrastrukturu u Kijevu gdje su ubijene tri osobe, u Harkovu na istoku, Dnjepru i Krivij Rihu na jugu i Žitomiru na zapadu.

Jedna je osoba poginula nakon što je projektil pogodio stan u južnom gradu Nikolajevu.

Moskva je potvrdila ciljane napade na ukrajinsku opskrbnu mrežu. Predsjednik Vladimir Putin kaže da je riječ o odmazdi za sabotažu Krimskog mosta koji služi kao glavna spona između poluotoka Krima i Rusije.

Kritična situacija

Kijev i Zapad novu strategiju osuđuju kao ratni zločin potaknut gubicima Rusije na bojišnicama.

“Situacija je sada kritična širom zemlje … Čitava zemlja mora se pripremiti za nestašicu električne energije, vode i grijanja,” rekao je zamjenik predstojnika ureda predsjednika Kirilo Timošenko.

>>>14 mrtvih i 97 ranjenih u 84 raketna i zračna udara na ukrajinsku infrastrukturu | VIDEO

Novinari Reutersa svjedoče da su u prvim satima utorka čuli tri eksplozije u Nikolajevu. Jedna je raketa za sobom ostavila veliki krater i potpuno uništila krilo zgrade u središnjem dijelu grada. Vatrogasci su iz ruine izvukli beživotno tijelo muškarca.

Rusi “vjerojatno uživaju u ovom,” rekao je vlasnik obližnje cvjećarne, Aleksandar.

Zelenskij je ocijenio da Rusija nastavlja s teroriziranjem i ubijanjem ukrajinskih civila.

>>>Kiša ruskih raketa u više od četrdeset ukrajinskih gradova, naselja

“Od 10. listopada uništeno je 30% ukrajinskih elektrana, što izaziva masivne prekide u opskrbi diljem zemlje,” napisao je na Twitteru.

>>>‘Ruski napad’ na ruske civile i ukrajinski obruč na bojišnici zasjenili aneksiju | rat u Ukrajini

Predsjednik je opetovao da su pregovori s Putinom i njegovom “terorističkom državom” nakon prošlomjesečnog formalnog pripajanja četiri oblasti Rusiji nemogući.

Kamikaze

Rusija je na sabotažu mosta odgovorila rušilačkim raketnim i zračnim udarima duboko iza crta bojišnice. Izvještajne agencije procjenjuju da je tuča najsnažnija od početka rata 24. veljače.

U ponedjeljak su zabilježeni i udari bespilotnim letjelicama “kamikazama”, dan je zaključen sa šest mrtvih.

>>>Dronovi kamikaze udarili Kijev

Moskva postojano poriče hotimično ciljanje civila, iako je u svojem pohodu sa zemljom sravnila sela, naselja i čitave gradove.

>>>Razaranje, iscrpljivanje, osvajanje: bitka za Mariupolj evocira Grozni | VIDEO

Rusko ministarstvo obrane u posljednjim danima reciklira izjave da izvodi napade preciznim oružjem na vojne ciljeve i energetsku strukturu širom Ukrajine.

Kijev je u utorak Moskvu optužio za korištenje iranskih Shahed-136 “kamikaza dronova” koji krcati eksplozivom provode “samoubilačke misije”.

Iako službeni Teheran poriče ugovore o isporuci oružja Rusiji, dva su visokopozicionirana izvora islamske republike za Reuters potvrdila snaženje izvoza.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u utorak je rekao da će od Zelenskog zatražiti formalni prekid diplomatskih odnosa s Iranom.

“Postupci Irana su podli i prijetvorni,” rekao je.

Pečat “Generala Usuda”

Pažljiviji motritelji u novoj ruskoj strategiji mogu vidjeti pečat zloglasnog ruskog generala Sergeja Surovikina koji je s početkom listopada inauguriran u glavnog zapovjednika ruskih oružanih snaga.

Surovikin se proslavio surovošću u ratnim teatrima Sirije i Čečenije gdje je njegova strategija razaranja i iscrpljivanja slomila protivnike. Ruski su mu mediji nadjenuli nadimak “General Usud”.

>>>Promjena dinamike, ruski pritisak na Bahmut i Soledar

Značajke njegovog imenovanja brzo su se materijalizirale u Ukrajini koja je 10. listopada iskusila jedan od najžešćih napada dalekometnim oružjem u dosadašnjem tijeku rata.

Surovost Surovikina u posljednjim je danima prepoznao i britanski ministar obrane James Heappey čije je gledište, izneseno za BBC Radio, da “okrutna strategija” neće “slomiti volju ukrajinskog naroda”.

Međusobno zajamčeno uništenje

Kremlj je u utorak Zapad izravno upozorio da su četiri ukrajinske oblasti uzdignute u Rusiju sada pod zaštitom ruskih nuklearnih raketa

Podsjetnik stiže ususret redovitim godišnjim vježbama koje testiraju spremnost ruskog i Sjevernoatlantskog (NATO) nuklearnog arsenala.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

Putin je već potvrdio da je Rusija spremna na usud ukoliko se zaprijeti njezinom “teritorijalnom integritetu”. Trezveniji zapadnjački dužnosnici i analitičari drže da njegove izjave ne treba prihvatiti kao “blef”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Ukrajina na udaru kamikaza, surovosti ‘generala usuda’ Surovikina | … 18/10/2022 […]

Comments are closed.