PolitikaPreporučeno

Ukrajina potvrdila pad Soledara | VIDEO

Vojnik u ruinama Soledara; Foto: Kanal13/YouTube

Ukrajina je u srijedu, gotovo dva tjedna nakon ruskog proglasa o osvajanju, potvrdila povlačenje svojih vojnih postrojbi iz grada Soledar u istočnoj Ukrajini.

“Kako bismo sačuvale živote vojnog osoblja, obrambene su se snage povukle iz Soledara,” rekao je u televizijskom nastupu glasnogovornik ukrajinske vojske za istočnu bojišnicu, Serhij Čerevatji.

>>>Rusija proglasila oslobađanje Soledara | VIDEO

Njegova je objava prva službena potvrda gubitka grada čije je osvajanje ruskoj vojsci i plaćenicama otvorilio put prema opkoljavanju obližnjeg, desetak kilometara udaljenog grada Bahmuta.

“Naše su snage ispunile svoju glavnu zadaću: neprijatelju ne dopustiti sustavni proboj u smjeru Donjecka,” rekao je Čerevatji.

>>>Plaćenici Wagnera napreduju, ‘koračaju preko leševa’ svojih suboraca

Zapadnjački i ukrajinski dužnosnici u suglasju umanjuju strateški značaj Soledara i Bahmuta koji su smješteni ponad kolosalni rudnika gipsa i soli. Rusi pak drže da je njihovo zauzimanje ključno za osvajanje Donjecka, jedne od četiri oblasti koje je predsjednik Vladimir Putin pripojio Rusiji.

Različiti su izvori u srijedu izvijestili o napretku ruskih snaga u ofenzivi na Bahmut koji je uz grad Mariupolj iskusio neke od najtežih i najkrvavijih okršaja u dosadašnjem tijeku rata.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here