PolitikaPreporučeno

Ukrajina potvrdila povlačenje iz dijelova strateški značajnog Časiv Jara

Ukrajinska vojska u četvrtak je potvrdila nova povlačenja iz kvartova i predgrađa strateški značajnog grada Časiv Jara.

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je izvijestilo o osvajanju četvrti Novji smještene zapadno od kanala Sjeverni Donjec-Donbas koji teče kroz istočni dio grada.

Ukrajinci su u četvrtak potvrdili povlačenje iz predgrađa, odnosno okruga kolokvijalno znanog kao “Kanal”.

“Neprijatelj je ušao”, uništio “pozicije branitelja” i zaprijetio “životima i dobrobiti naših vojnika” rekli su na državnoj televiziji iz zapovjedništva ukrajinske kopnene grupe Horticija.

“Zapovjedništvo je odlučilo povući se na bolje zaštićene i pripremljenije položaje,” rečeno je prema citatu Al Jazeere.

Rusija je novu ofenzivu na Časiv Jar započela u veljači kada su počele pristizati vijesti o velikom gomilanju njezinih “vrlo moćnih snaga”. Ukrajina je u travnju navela da je opsadi i osvajanju posvećeno 20 do 25 tisuća vojnika.

Grad je smješten na strateški povoljnoj uzvisini, petnaestak kilometara zapadno od ruina Bahmuta čiji su branitelji nakon velike žrtve kapitulirali krajem svibnja 2023. godine.

Zapadnjački, ukrajinski i ruski analitičari i stratezi drže da je bitka za Časiv Jar značajna jer je on očvrsnuo u utvrdu i predstavlja žarišnu točku čija bi kapitulacija Rusima utrla put prema opsadi gradova Kramatorsk i Slovjansk, odnosno osvajanju čitave oblasti Donjeck.


Povezane vijesti

Comment here