PolitikaPreporučeno

Ukrajina proziva, traži oružje i globalni odgovor | napad na željeznički kolodvor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Christophe Licoppe/EC

Ukrajina je zatražila više oružja i oštrije sankcije Rusiji nakon izvještaja da su u raketnom napadu na željeznički kolodvor ubijene 52 osobe.

>>>Zelenskij: zločini u Borodjanki ‘značajno užasniji’ od Buče | VIDEO

Ukrajinske vlasti navode da je raketa iz serije Točka kolodvor u gradu Kramatorsku pogodila u trenutku kad se oko njega okupilo oko 4,000 ljudi. Inicijalni video i foto zapisi podijeljeni na društvenim mrežama odudaraju od navoda i procjena (više).

Incident koji se odigrao tijekom posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen osudile su Sjedinjene Države, Europska unija i Britanija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Christophe Licoppe/EC

“Mi očekujemo čvrst globalni odgovor na ovaj ratni zločin,” rekao je Zelenski u videoporuci objavljenoj u petak navečer.  “Svako odugovlačenje s pružanjem… oružja Ukrajini, svako odbijanje, može značiti samo da političari u pitanju više žele pomoći ruskom vodstvu nego nama,” dodao je uz još jedan poziv na embargo ruskih energenata i odsijecanje ruskog financijskog sustava od SWIFT-a.

>>>‘Gledaj, još diše’: ukrajinske snage ubijaju zarobljenog i ranjenog ruskog vojnika | VIDEO

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko kroz petak je nakon proturječnih (dez)informacija potvrdio da je kolodvor pogodila balistička raketa kratkog dometa Točka-U koja sadrži kasetno streljivo. Projektil je eksplodiralo u zraku i majušne gelere rasuo preko širokog područja.

Agencija Reuters u izvješću ističe da nije mogla neovisno provjeriti i utvrditi što se dogodilo u Kramatorsku.

Kakofonija (dez)informacija, zbilja

Velika većina zapadnjačkih medija neposredno je po napadu izvijestila da je on izveden ruskom taktičkom balističkom raketom kratkog dometa iz serije Iskander.

Rusko Ministarstvo obrane navod je osporilo neuobičajeno hitro.

>>>‘Zadah smrti’, mučni zapisi i svjedočanstva iz stradalničkog ukrajinskog grada Buča

“Sve tvrdnje predstavnika kijevskog nacionalističkog režima da je Rusija 8. travnja navodno izvela ‘raketni napad’ na željeznički terminal u Kramatorsku su provokacija i nemaju apsolutno nikakve veze sa zbiljom. Ruske oružane snage nisu imale vatrene zadaće i nisu ih planirale u gradu Kramatorsku 8. travnja,” priopćili su iz Ministarstva koje tvrdi da vremešne taktičke rakete Točka-U koristi isključivo ukrajinska vojska.

“14. ožujka 2022. bataljun 19. zasebne raketne brigade ukrajinske vojske izveo je napad sličnom raketom Točka-U na središte Donjecka, u kojem je ubijeno 17 ljudi, a ranjeno još 36 civila,” reklo je ministarstvo prema izvještaju Tassa.

>>>Kremlj proučava, Kijev propituje vjerodostojnost zapisa mučenja ruskih ratnih zarobljenika

Iskusni dužnosnik obrane u Washingtonu za Reuters je izjavio da Sjedinjenje Države “ne prihvaćaju poricanje” i vjeruju da su raketu ispalili Rusi.

Istočna fronta

Ukrajinski dužnosnici nakon premještanja ruskih snaga i njihovog oporavka u Bjelorusiji očekuju ofenzivu na istočnoj fronti čiji je cilj preuzeti potpunu kontrolu Donjecka i Luhanska, dviju oblasti sa stanovništvom ruskog porijekla čiju je ovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije.

>>>Društvenim mrežama hara uznemirujući propagandni poziv na bojkot ruske nafte

Kremlj je u petak rekao da bi “specijalna operacija” mogla završiti u “dogledno vrijeme” nakon ostvarenja ciljeva na kojima rade ruska vojska i diplomacija.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Ukrajina proziva, traži oružje i globalni odgovor | napad na željeznički kolodvo… 09/04/2022 […]

  2. […] Ukrajina proziva, traži oružje i globalni odgovor | napad na željeznički kolodvo… 09/04/2022 […]

Comments are closed.