PolitikaPreporučeno

Ukrajinci skupljaju tijela ruskih vojnika na ‘cesti smrti’

S maskama na licima ukrajinski vojnici češljaju raslinje niz napuštenu seosku cestu u potrazi za mrtvim tijelima ruskih boraca koja bi mogli zamijeniti za svoje pale ili zarobljene drugove.

Puteljak, nazvan “cesta smrti”, vijuga poljima i šumama u okolici sela Blagodatne koje je oslobođeno u lipnju, u prvim tjednima ukrajinske protuofenzive.

>>>Ukrajinci u protuofenzivi oslobodili prvo selo, Blagodatne | VIDEO

Tri mjeseca nakon okršaja bojišnica se pomaknula južnije i tročlanom ukrajinskom timu omogućila da krene s operacijom traženja i dohvaćanja.

“Idemo u potragu,” rekao je za Reuters 50-godišnji marinac Volodimir dok je topnička paljba tutnjala u daljini. “Tražimo očima. I koristeći miris.”

>>>Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

Tim ponekad koristi i užad ili drugo prigodno oruđe kako bi provjerio skrivaju li pronađena tijela zamke i paklene naprave.

Njihova je ruta prošarana spaljenim i uništenim vozilima, ruinama seoskih kuća.

Za majke

“Evo što radimo. Skupljamo njihova tijela. Dogovaramo razmjenu za naše ratne zarobljenike koji su živi. I za tijela. Naših dečki,” rekao je 53-godišnji dragovoljac Vasilije. “Znate, kako bi majka mogla doći i posjetiti groblje.”

Grupa je kroz jedan dan, petak, pronašla devet tijela koja su ukrcana u kamion i odvezena na forenzičko ispitivanje.

Volodimir je rekao da su ruske snage Blagodatne napustile brzo i da je jedina druga ruta nedostupna za potragu jer je protkana minama.

>>>Oslobođenje Urožajne, odbijanje zapovijedi u blizini Zaporožja | rat u Ukrajini

“Vjerojatno je bilo razmjene vatre. Ali oni su se povukli jako brzo,” rekao je o bitki.

“Dok su bježali u Urožajne putem su ostavili ranjene i mrtve. Ali nisu dugo ostali ni u Urožajne. Bila je žestoka bitka za Urožajne,” dodao je o obližnjem, također oslobođenom seocu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here