PolitikaPreporučeno

Ukrajinska protuofenziva kod Harkova, potencijalna prekretnica na istočnoj bojišnici

Ukrajinski tenkist; Foto: ITV News/YouTube

Ukrajina je u utorak izvijestila o vraćanju kontrole nad selima koja su posljednjim tjednima sjeverno i sjeveroistočno od grada Harkova osvojile ruske snage, u protuofenzivi koja bi mogla signalizirati pomak u ratnom zamahu i ugroziti rusko napredovanje.

>>>Započela je ruska ofenziva na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

Tatjana Apatčenko, službenica za odnose s javnošću 92. zasebne mehanizirane brigade, okosnice ukrajinskih snaga na području, na konferenciji je navela da je ponovno uspostavljena kontrola nad naseljima Čerkas’ki Tiški, Ruski Tiški, Borščova i Slobožnjanske smještenima sjeverno od Harkova.

Jurij Saks, savjetnik ukrajinskog ministra obrane Alekseja Režnikova, rekao je da uspjesi na bojišnici ruske snage guraju iz dometa Harkova, veličinom drugog grada Ukrajine, koji postojane artiljerijske, raketne i zračne napade trpi od 22. veljače i početka ruske invazije.

“Svojevrsna priča o uspjehu”

“Vojne operacije Ukrajinskih oružanih snaga u okolici Harkova, osobito na sjeveru i sjeveroistoku od Harkova, svojevrsna su priča o uspjehu,” rekao je Saks za Reuters. “Ukrajinska vojska bila je u mogućnosti odgurnuti ove ratne zločince izvan dosega njihove artiljerije.”

>>>Rusija osvojila Popasni | rat u Ukrajini

Protuudar bi mogao signalizirati novi stupanj rata, u kojem Ukrajina preuzima ofenzivu nakon višetjednih i masivnih pokušaja proboja Rusije čiji su vojni i civilni dužnosnici javno iscrtali kartu Novorusije.

Izguravanjem ruskih snaga koje su okupirale predgrađa Harkova, Ukrajinci se približavaju pozadinskim ruskim opskrbnim linijama na jugu, žilama kucavicama glavne osovine napada.

>>>Bitka za Harkov (tag)

“Oni se pokušavaju urezati straga i odsjeći ruske linije opskrbe jer su one uistinu jedna od glavnih (ruskih) slabosti,” komentirao je analitičar Neil Melvin iz londonskog trusta umova RUSI.

>>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

“Ukrajinci se približavaju ruskoj granici. Stoga svi dobici Rusa u prvim danima na sjeveroistoku sve snažnije klize” iz njihovih ruku, dodao je.

Izazovi

Zapadnjački lideri vjeruju da nazadovanje u blizini Harkova predstavlja udarac ratnim planovima Moskve upravo u trenutku kad se predsjednik Vladimir Putin ufao da će moći najaviti veliku pobjedu tijekom blagdana s kojima Rusija slavi Dan pobjede nad nacizmom.

>>>Rusija slavi Dan pobjede nad nacizmom, Ukrajinci pozvani u skloništa | VIDEO

Avril Haines, direktorica američkog Nacionalnog obavješćivanja (DNI) u utorak je u Washingtonu ocijenila da je Rusija još uvijek spremna na dugotrajni rat s ciljem osvajanja ukrajinskog teritorija izvan aktualnih linija bojišnice na istoku Donbasa.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Putin računa na postupno slabljenje zapadnjačke odlučnosti, rekla je.

Rusija je krajem ožujka odustala od opsade Kijeva, golema sila koja je stezala obruč oko glavnog grada usmjerena je prema Donbasu.

Trenutačno sjedište ruskih vojnih stratega je grad Izjum smješten južno od Harkova.

Obavještajne procjene

Ukrajina je u posljednjim tjednima uglavnom odolijevala napadima iz tri smjera, no njezin protuudar kod Harkova mogao bi označiti prekretnicu i Rusiju prisiliti na obranu dugačkih linija opskrbe do Izjuma.

Pojedini zapadnjački vojni analitičari drže da već postoje znaci slabljenja ruskih ofenziva.

>>>G7 najavio daljnju izolaciju Rusije ‘preko svih sektora njezina gospodarstva’

“Naša je procjena da oni (Rusi) moraju povući dio snaga s osovine koja vodi kontroli nad Donbasom zbog onog što se dogodilo kod Harkova, i to samo podcrtava izazove s kojima se suočavaju,” rekao je umirovljeni američki general Jack Keane, danas voditelj Instituta za izučavanje rata.

Britansko ministarstvo obrane kaže da Putin nije mogao objaviti vojne uspjehe na moskovskoj paradi zbog “dokazivih operativnih neuspjeha” uslijed podcjenjivanja ukrajinskog otpora.

Borba do smrti nacističke bojne Azov

Ruske su snage u utorak nastavile sa sravnjivanjem i nesmiljenim udarima kruga čeličane Azovstal u mučeničkom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju gdje su prema navodima Ukrajine u dvomjesečnoj opsadi ubijeni deseci tisuća ljudi.

Ujedinjeni narodi istovremeno procjenjuju da je u dosadašnjem tijeku rata, zaključno s 10. svibnja, stradalo 3,380 civila, dok ističu da je prikupljanje informacija otežano a brojka podložna reviziji.

Iz Azovstala su u posljednjim danima evakuirane stotine civila, savjetnik mariupoljskog gradonačelnika Petro Andruščenko kaže da je s ukrajinskim nacistima koji su zavjetovali borbu do smrti još najmanje 100 ljudi.

>>>Ukrajinski nacisti u Azvostalu zavjetovali otpor do smrti

Pripadnici nacističke bojne Azov na društvenim mrežama navode da su u posljednja 24 sata iznad Azovstala preletjela 34 ruska aviona, uključujući osam preleta strateških bombardera. Rusi su čeličanu udarili s mora i kopna; tenkovima, artiljerijom i raketama.

Reuters ističe da nije mogao provjeriti navode nacista.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] geopolitički poraz i rizik stiže u trenutku kad Rusija bilježi nazadovanje na istočnoukrajinskoj bojišnici gdje su ukrajinski branitelji oslobodili sela u predgrađu drugog veličinom ukrajinskog grada […]

Comment here