PolitikaPreporučeno

Ukrajinske oružane snage ubile 25 civila u Donjecku | VIDEO

Ukrajinske oružane snage u nedjelju su ubile 25 civila u od Rusije anektiranom gradu Donjecku, napisao je oblasni upravitelj Denis Pušlin u objavi na platformi za razmjenu poruka Telegram.

Gradonačelnik Aleksej Kulemzin medijima je rekao da su Ukrajinci “bombardirali” područje s trgovinama i tržnicom koju posjećuje mnogo ljudi.

Pušilin je naveo da je udar izvršen topničkim streljivom.

Ukrajina nije ponudila neposredni komentar.

Reporteri Reutersa na lokaciji su fotografijama i videom zabilježili krvavu scenu, mrtva tijela i uplakane ljude od kojih su neki izgubili svoju rodbinu.

Zapisi u nastavku bilježe smrt, proslijedite s pažnjom.

Pušilin je napisao da su na lokaciji službe za spašavanje i hitnu medicinsku pomoć, kao i forenzičari koji prikupljaju fragmente i druge dokaze kako bi utvrdili s kojim je oružjem izvršen napad.

Reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova

“Kijevski neonacistički režim, uz potporu Sjedinjenih Država i njihovih satelita, organizirao je još jedan barbarski teroristički napad na civilno stanovništvo Rusije,” priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

“Opsesivna želja Zapada da nanese strateški poraz Rusiji pomoću ukrajinskih marioneta, koje je spreman beskrajno podržavati, gura kijevski režim na sve nepromišljenije korake, kao što su teroristički akti, gruba kršenje međunarodnih humanitarnih prava i ratni zločine. Rusija poziva sve odgovorne vlade i relevantne međunarodne strukture da izađu s odlučnom osudom ovog okrutnog terorističkog napada. Njihova šutnja protumačit će se kao njihovo prešutno odobravanje ubojstava civila, što će potaknuti ukrajinske neonaciste na daljnje krvave zločine,” napisali su iz ministarstva prema citatu ruske državne izvještajne agencije TASS.

Isti izvor u nedjelju javlja o ruskoj dominaciji duž čitave linije bojišnice. Ministarstvo obrane, među ostalim, navodi da je porazilo grupu stranih plaćenika u blizini Konstantinovke u oblasti Donjeck i brigadu ukrajinske Nacionalne garde na području Zaporožja. Odbijeni su napadi ukrajinskih oružanih snaga na području Kupjanska i Krasnog Limana.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u nedjelju je u objavi na X-u prepoznalo snaženje ruskog pritiska uz navode da Rusi u ofenzivnim djelovanjima gube veliki broj tenkova i ljudstva.