PolitikaPreporučeno

Ukrajinski prodor na jugoistoku, trezvenost i gnjev u Rusiji

Ukrajinski proboj u oblasti Herson; Foto: Maxar Technologies via @Biz_Ukraine_Mag/Twitter

Nakon sjeveroistočne, ukrajinske snage bilježe velebne pobjede i na jugoistočnoj bojišnici uz procjene analitičara da je proboj kroz ruske linije obrane na zapadnim obalama rijeke Dnjepar najveći uspjeh Kijeva u oblasti Herson od 24. veljače i početka ruske invazije.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Ukrajinske oružane snage nisu ponudile službeni komentar napretka ali su ruski izvori prepoznali da se ofenziva tenkovima i drugom mehanizacijom pretvara u težak poraz u kojem je oslobođeno, ili, ovisno o perspektivi, izgubljeno na desetke kilometara teritorija.

“Informacija je napeta”

Proboj zrcali protuofenzivu na sjeveroistoku gdje su Ukrajinci s početkom rujna s besramnom lakoćom vratili kontrolu nad golemim područjima i u posljednjim danima osvojili značajnu rusku logističku utvrdu Liman.

“Informacija je napeta, recimo to tako, uistinu je bilo proboja,” rekao je za rusku državnu televiziju Vladimir Saldo, od Rusije imenovani lider oblasti Herson.

>>>Ukrajinska protuofenziva

“Imamo naselje s nazivom Dudčani, baš pored rijeke Dnjepar, i upravo je tamo, u toj regiji, bio proboj. Imamo naselja koje su okupirale ukrajinske snage,” rekao je.

Dudčani su smješteni oko 30 kilometara južno od prijašnje linije bojišnice, što ukazuje na jedan od najbržih proboja na jugu od početka rata. Za razliku od sjeveroistoka, jugoistočna bojišnica relativno je statična i čvrsto utvrđena od prvih tjedana invazije.

“Veliki nepotvrđeni dobici”

Iako je službeni Kijev u skladu s novom doktrinom suzdržan, gotovo bezglasan, pojedini dužnosnici opisuju “velike nepotvrđene dobitke”.

>>>Rusija udara civilnu infrastrukturu, Kijev iskapa grobnice, Putin i Biden prijete

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, na društvenim je mrežama objavio fotografiju ukrajinskih vojnika kako poziraju pored zlatnog kipa anđela umotanog u nacionalu zastavu. Kao lokaciju je naveo selo Mihailivka smješteno oko 20 kilometara od prijašnje fronte.

Do ponedjeljka poslijepodne ukrajinsko je ministarstvo službeno potvrdilo samo ponovno osvajanja sela Miroljubivka koje leži nedaleko prije utvrđene bojišnice.

Sergej Khlan, član oblasnog vijeća u Hersonu, također je nabrojao povratak kontrole nad selima Osokorivka, Mihailivka, Khresčenikvka i Zoloto Balka. Snažeći objave s fotografijama.

>>>Sotonizam, zapadnjačko ludilo i etika – naglasci iz povijesnog govora Vladimira Putina

“To znači da se naše oružane snage kreću moćno duž obale Dnjepra sve bliže Berislavu,” naveo je. “Službeno, još nema takvih informacija, ali objave na stranicama (ruskih) društvenih mreža koje paničare… apsolutno potvrđuju ove fotografije.

Bitka za Liman

Proboj na jugoistoku zrcali strategiju korištenu na sjeveru gdje su se Rusi u nekoliko dana povukli na čvršće utvrđene položaje i izgubili važna logistička i opskrbne središta.

>>>Zapadnjački dužnosnik: u strogo vojnom tumačenju, Rusija se povukla a ne doživjela kolaps

Ukrajinci su u petak, nekoliko sati nakon koncerta na moskovskom Crvenom trgu i svečanosti uzdizanja oblasti Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje u Rusku Federaciju vratili kontrolu nad utvrdom Liman u Donjecku.

>>>Veliki poraz Rusije u Limanu, pozivi na taktičke nuklearne udare | rat u Ukrajini

Zauzimanje je utrlo put dubljem prodoru u Luhansk i zaprijetilo opskrbnim linijama koje su Rusi uz veliki i krvavi danak osigurali u lipnju i srpnju.

Na strateškim obalama Dnjepra

Ukrajinci linije opskrbe o kojima ovise tisuće ruskih vojnika ciljaju i na jugoistoku. Snage Kijeva već su srušile ključne mostove i odstupnice zbog čega je prijelaz prijeko Dnjepra uvjetovan pontonima ili derèglijama.

Procjenjuje se da je na zapadnoj obali Dnjepra raspoređeno do 25,000 ruskih boraca koji bi se u slučaju šireg ukrajinskog proboja mogli naći potpuno odsječenima i u zamci.

>>>Nastavlja se ukrajinski proboj na sjeveroistoku, muk Moskve – anticipacija eskalacije

“Činjenica da smo probili kroz frontu znači da je … ruska vojska već izgubila sposobnost napada i da bi danas ili sutra mogla izgubiti sposobnost obrane,” komentirao je vojni analitičar iz Kijeva, Oleg Ždanov. “Mjesec našeg rada na uništavanju njihovih zaliha i smanjivanju borbene učinkovitosti ove grupe znači da ona djeluje s minimalnim obrocima u smislu streljiva, hrane i goriva.”

Trezvenost u Rusiji

Putin je na poraze i neuspjehe zabilježene u posljednjih 40-ak dana reagirao eskalacijom, uključujući formalno pripajanje teritorija, aktivaciju 300,000 rezervista i nuklearne prijetnje za koje pojedini analitičari drže da su realne.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, u ponedjeljak je usvojio zakon o pripajanju, no pažnju ruskih medija plijene aktualni gubici.

>>>Farsa, veleizdaja ili samoodređenje? Medvjedev: ‘Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, Rusiji!’

“Stvari kroz određeno razdoblje neće biti lake za nas. Sada ne bismo trebali očekivati dobre vijesti s bojišnice,” rekao je Vladimir Solovjov koji slovi kao najprominentniji voditelj državne televizije.

Emocije

Ramzan Kadirov, čečenski lider koji sebe deklarira “Putinovim pješakom” i sa svojim prekaljenim borcima aktivno sudjeluje na bojišnicama, od ruskog je vojnog vrha zatražio da se zapovjednici ruskih snaga na istoku Ukrajine liše odličja i pošalju na frontu.

Također je pozvao na korištenje taktičkog nuklearnog oružja.

Ramzan Kadirov; Foto: BBC/YouTube

Službeni Kremlj opetovano podsjeća da se Zapad u posredničkom ratu poigrava s najsnažnijom nuklearnom silom svijeta ali je eksplicitna prijetnja arsenalom izostala.

“Ovo je izrazito emotivan trenutak,” rekao je u komentaru Kadirovih osuda glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

“Lideri oblasti imaju pravo izraziti svoja gledišta,” dodao je. “Čak i u teškim trenucima, emocije bi trebale biti isključene iz bilo kakvih procjena.”

Kaotična mobilizacija

Putinova druga velika kocka, prva i najveća vojna mobilizacija od Drugog svjetskog rata koja propituje odlučnost obitelji i građana, također je označena stihijom i kaosom.

Pozivi su upućeni tisućama ruskih muškaraca koji ne zadovoljavaju temeljne kriterije ili bi zbog obiteljske situacije trebali biti pošteđeni. Suočeni s bojišnicom, deseci su tisuća napustili Rusiju.

>>>Gnjevni prosvjedi i otvorena kritika mobilizacije u Rusiji, Dagestanu | rat u Ukrajini

Zapadnjačke zemlje drže da Moskva nema zaliha ili ljudstva za treniranje i opremanje novih vojnih obveznika, no takve su procjene paušalne i prijeporne budući da se Rusija u dosadašnjem tijeku kampanje snažno oslonila o vremešnu vojnu tehniku dok su moderniji tenkovi i oklopna vozila dobrim dijelom nedirnuti što se moglo vidjeti tijekom vojnih vježbi koje su se početkom rujna odigrale na istoku Rusije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Ukrajinski prodor na jugoistoku, trezvenost i gnjev u Rusiji 03/10/2022 […]

  2. […] >>>Ukrajinski prodor na jugoistoku, trezvenost i gnjev u Rusiji […]

Comments are closed.