PolitikaPreporučeno

Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva

Moskva je u ponedjeljak rekla da su njezine snage osujetile veliku ukrajinsku ofenzivu na istoku Ukrajine, što Kijev odbacuje uz tvrdnju da su postignuti maleni teritorijalni dobici širom bojišnice.

U zapadnjačkim medijima u večernjim satima nema konsenzusa je li dan u kojem je ukrajinski Glavni stožer oružanih snaga izvijestio o 29 sukoba označio početak dugoočekivane ukrajinske protuofenzive.

Ukrajina je proglasila “operativnu tišinu”.

Rusko ministarstvo obrane u rezimeu navodi da je Ukrajina u nedjelju ujutro napala sa šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljuna u južnom Donjecku u nastojanju da udari klin do Azovskog mora i poluotok Krim odsječe od Donbasa.

>>>‘Demoralizacija’, propitivanje ruske obrane širom istočne bojišnice | ukrajinska protuofenziva

“Ujutro 4. lipnja, neprijatelj je pokrenuo ofenzivu velikih razmjera u pet sektora na bojišnici u smjeru južnog Donjecka,” rekli su iz ruskog ministarstva obrane. “Neprijateljski cilj bio je proboj kroz našu obranu na najranjivijem, po njegovom mišljenju, sektoru bojišnice. Neprijatelj nije postigao zadaću, nije imao uspjeha”.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u ponedjeljak je za Reuters rekao da Ukrajina sada ima dovoljno oružja za protuofenzivu ali je odbio prepoznati njezin početak.

Ukrajinski Glavni stožer u večernjim satima nastavlja s informacijskom šutnjom i ne spominje nikakve ofenzivne operacije.

Pritisak na Bahmut

Zamjenica ministra obrane Hana Maljar na Telegramu je napisala da se Ukrajina “okreće ofenzivnim akcijama” na pojedinim dijelovima fronte, ali i odbacila sugestije da je riječ o velikoj akciji.

Ona je kasnije na državnoj televiziji rezimirala da je u 24 sata postignut napredak od 200 do 1.600 metara oko dva sela sjeverno od najvećeg ratnog žarišta, grada Bahmuta koji su ruski plaćenici nakon jedne od najkrvavijih bitki u povijesti urbanog ratovanja osvojili s krajem svibnja.

Grupa Wagner, instrumentalna u njegovom osvajanju, obranu je prepustila regularnim snagama ruske vojske koje sada trpe ukrajinske ubode u područjima sjeverno i južno od gradskog središta.

“Sada je glavni fokus na sektoru Bahmuta,” rekla je Maljar. “I do sada je to rezultiralo određenim uspjesima, uključujući napredak. Preuzeli smo kontrolu nad određenim uzvisinama.”

>>>Zelenskij: poraz Rusije možemo učiniti ‘nepovratnim’

Uspjeh kod Bahmuta u večernjim je satima pozdravio i predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Smjer Bakhmut – bravo, vojnici! Vidimo kako Rusija histerično doživljava svaki naš potez tamo, svaki naš gard. Neprijatelj zna da će Ukrajina pobijediti,” rekao je.

Poslodavac ruskih plaćenika, Jevgenij Prigožin, u ponedjeljak je potvrdio gubitke pojedinih uporišta sjeverozapadno od Bahmuta, što je nazvao “sramotnim”.

>>>‘Ubij me, nemoj me mučiti. Ubij me.’ | Rat je pakao | VIDEO

U zanimljivom detalju, Ukrajinci su započeli i s psihološkim operacijama (engl. psyops), pa su slušatelji u ruskim oblastima na granici s Ukrajinom čuli vijest da su ukrajinske snage ušle u Rusiju i da je predsjednik Vladimir Putin naredio opću mobilizaciju.

“Sve su te poruke totalno lažne,” rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/TASS

Comments (4)

  1. […] Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva 06/06/2023 […]

  2. […] Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva 06/06/2023 […]

  3. […] >>>Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva […]

  4. […] >>>Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva […]

Comments are closed.