PolitikaPreporučeno

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj porekao Banderine pogrome

Gorljivi veleposlanik Ukrajine u Njemačkoj, Andrej Melnik, izaziva gnjev i gnušanje Poljaka, Židova, Nijemaca i drugih nakon što se društvenim mrežama proširio njegov razgovor s novinarom i blogerom Tilom Jungom u kojem poriče zločine ukrajinskih nacionalista u Drugom svjetskom ratu.

Veleposlanik se od 24. veljače i početka rata u Ukrajini inaugurirao u značajnog, na trenutke frenetičnog ili histeričnog influencera s robusnim nastupima i rastućom sljedbom na različitim društvenim mrežama.

Njegove osude političara ili intelektualaca koji propituju odgovor Zapada ili podržavaju casus belli ruskog predsjednika Vladmira Putina o “denacifikaciji” i demilitarizaciji Ukrajine izrazito su snažne uz tendenciju pozivanja na moral i etiku.

Mnogi drže da su njegovi vatreni istupi i rječite kritike Berlin animirali da pospješi isporuku oružja na bojišnicu i zaoštri odnose s Moskvom.

“Nema dokaza”

Mnoge je stoga i iznenadilo ili šokiralo otkriće da Melnik poriče ostavštinu Stepana Bandere čija je Organizacija ukrajinskih nacionalista u Drugom svjetskom počinila masovne zločine i pobila do 100,000 Poljaka, uglavnom žena i djece. Mučne epizode u povijest su upisane kao Volinjski pokolj i masakr u Galiciji.

U pogromu su stradale i druge nacionalnosti, uključujući Židove, Ruse, Armence, Hrvate i Čehe. Zločini su dokumentirani i nitko ih ne smatra prijepornima.

Za Melnika se pak, sudeći prema intervjuu, ništa od navedenog nije dogodilo.

“Čitav svijet prepoznaje da je Bandera bio umiješan u ubojstva stotina tisuća Židova. Osim Ukrajine,” rekao je Jung.

“Nema dokaza. Nema dokaza da je Bandera ubio stotine tisuća Židova. Za to ima nula dokaza,” inzistirao je veleposlanik pa za “guranje te informacije” optužio Rusiju, Njemačku, Poljsku i Izrael.

Novinar ga je potom podsjetio na letke koje su njemački vojnici pronašli nakon ulaska u ukrajinski grad Ljviv. Na pamfletima je pisalo: “Ljudi! Ono što morate znati: Moskovljani, Poljaci i Židovi vaši su neprijatelji! Morate ih uništiti! To je ono što morate znati. Vaš vođa, Stepan Bandera.”

Diplomat se potom našao u nedoumici i uskratio izravno gledište, dok je Jung još jednom izrazio nevjericu zbog poricanja.

Distanciranje

Intervju se društvenim mrežama počeo kotrljati u petak u pratnji nevjerice i osuda.

Službeno su reagirali diplomati Poljske i Izraela.

“Izjave koje je dao ukrajinski veleposlanik iskrivljavanje su povijesnih činjenica, omalovažavanje holokausta i predstavljaju uvredu za sve one koje su Bandera i njegovi ubili,” piše u reakciji izraelskog veleposlanstva objavljenoj na Twitteru.

Od Melnika se ogradilo i ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova s izjavom da njegova gledišta ne reflektiraju stajališta vlade. Poljski ministar vanjskih poslova Zbignjev Rau pozdravio je intervenciju zbog “lažnih izjava”.

Bandera je poraće proveo u egzilu u München odakle je u pedesetim godinama prošloga stoljeća vodio protusovjetsku pobunu kroz partizanske akcije. Život mu je okončao KGB u 1959. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Atavizam u Ukrajini