Biznis i ekonomija

Ukupan prihod marina po vezu u 2020. pao za 16 posto | HGK

Na izbornoj Sjednici Udruženja marina HGK za predsjednika Udruženja ponovno je izabran Sean Lisjak koji je odmah artikulirao zahtjeve branše.

“Prioriteti su nam produženje koncesija za koncesionare koji ispunjavaju ugovorne obveze i oslobađanje koncesijskih naknada, fiksnih i varijabilnih. Time bi se oslobodila sredstva za pripremu iduće sezone, kao i za pomoć charterima i ostalim najmoprimcima. Također tražimo i smanjenje PDV-a,” istaknuo je Lisjak, dodavši kako je optimističan po pitanju iduće sezone.

“Mislim da će biti puno bolja jer je nautika budućnost našeg turizma, ne samo zbog korone. Nadam se da je i država nešto naučila iz ovog iskustva, da će nas prepoznati i pomoći nam u oporavku kroz lakši pristup financiranju i korekciju NKD-a,” naglasio je.

Usporedba rezultata ocjenjivanja marina za prvih osam mjeseci 2019. godine u odnosu na 2020. pokazala je da je u ovoj sezoni iskorištenost kapaciteta marina četiri posto manja, cijena veza je smanjena za 23 posto, dok je ukupan prihod po vezu pao za 16 posto.

>>>Udruženje marina traži oslobađanje od koncesije za 2021., uvrštenje u sektor turizma: HGK

U sklopu sjednice razgovaralo se i o Zakonu o pomorskom dobru kojeg je kritizirao Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije i član Vijeća Udruženja marina HGK koji smatra da je ova problematika neadekvatno regulirana i da su zato nužne hitne izmjene zakona što bi potaklo investicije i dosadašnjim koncesionarima dalo dodatnu pravnu sigurnost.