Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ulazak nebankarskoga sektora u procese plaćanja ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda: PSD2

“Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.

Vanja Dominović
Vanja Dominović; Foto: HGK

Naglasila je da kartice i kartično poslovanje zauzimaju značajno mjesto u edukacijskim aktivnostima u području financijske pismenosti koje HGK organizira za učenike srednjih škola, njihove nastavnike i profesore te studente.

Ante Polonijo; Foto: HGK

Tajnik konferencije Ante Polonijo iz tvrtke Case je kazao kako će, uz nove tehnologije i rješenja, najvažnija ovogodišnja tema biti otvaranje mogućnosti ulaska nebankarskom sektoru u procese plaćanja (PSD2).  „PSD2 definira nova pravila za pristup klijentskim računima (XS2A) propisujući bankama da otvore pristupne servise trećim stranama. Uvode se novi sudionici na tržištu e-plaćanja, pravila za njih te unapređenje sigurnosti e-plaćanja. Banke su obavezne otvoriti svoje temeljne bankarske sustave putem servisnog sučelja (API) prema licenciranim trećim stranama platnog prometa (TPP)“, pojasnio je Polonijo.

>>>‘Egzistencijalni izazovi’ banaka i osiguravatelja sežu dalje od negativnih kamata: Villeroy

Konferencija SmartCard već 20 godina prati razvoj i primjenu najnovijih tehnologija i aplikacija u bankama i kartičnim kućama, ali i drugim djelatnostima (trgovina, promet, zdravstvo, uprava…). I ove godine je tradicionalno podijeljena u tri grupe tema – stanje i budućnost tehnologija, mobilna plaćanja i digitalno bankarstvo te iskustva u primjeni  u Hrvatskoj. U sklopu događanja održat će se i panel rasprava „Novi sudionici i modeli plaćanja“ te dvije radionice (Android ekosustav: Snaga plaćanja u budućnosti i Digitalna transformacija tvrtki sa tehnološkog, regulatornog i organizacijskog aspekta).