PolitikaPreporučeno

Ultimatum za branitelje Sjeverodonjecka | Bitka za Donbas

Ruska artiljerijska paljba na industrijsku zonu Azovstal, zadnje uporište ukrajinske vojske u Mariupolju; Foto: The Sun/YouTube

Rusija je ukrajinskim snagama ukopanima u krugu kemijske tvornice Azot u gradu Sjeverodonjecku, zadnjem značajnom uporištu Kijeva u Donbasu, u srijedu rekla da odustanu od “besmislenog” otpora.

>>>Uništenje velike pošiljke zapadnjačkog oružja, ‘repriza’ Mariupolja u Sjeverodonjecku

Rusija je u reprizi mučne bitke za Mariupolj razorila dobar dio Sjeverodonjecka i u ponedjeljak raznijela zadnji most preko rijeke Sjeverni Donjec te tako branitelje odsjekla od odstupnice, opskrbe i pojačanja.

Ukrajina navodi da se u klopki uz vojnike našlo više od 500 civila.

Borci bi trebali “zaustaviti svoj besmisleni otpor i položiti oružje” do osam sati ujutro po moskovskom vremenu, rekao je Mihael Mižinčev, rukovoditelj ruskog Nacionalnog centra za upravljanje obranom prema citatu Interfaxa.

>>>Ukrajina piše ‘Knjigu krvnika’

Civili će biti pušteni kroz humanitarne koridore, dodao je.

“Na rubu”

Granatiranje Azota toliko je silovito da “ljudi više ne mogu stajati u skloništima, njihov je psihološko stanje na rubu,” rekao je guverner luhanske oblasti Sergej Gaidai.

>>>Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje gurnuti naciste: Lavrov

Kijev navodi da u obrani Sjeverodonjecka i Lisičanska koji se zrcali s druge strane rijeke svakodnevno gine 100-200 ukrajinskih vojnika, ranjene su još stotine.

Rusija je u ožujku prestala objavljivati podatke o svojim žrtvama, no neovisni promatrači drže da je danak veliki.

>>>Prva tri mjeseca | kronologija rata u Ukrajini

“Moramo se čvrsto držati… Što neprijatelj pretrpi više gubitaka, (to) će imati manje snage da nastavi svoju agresiju,” rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak u kasnovečernjem obraćanju naciji.

>>>Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’

Rusija je nakon odustajanja od osvajanja Kijeva svoju silu usmjerila na istočnu bojišnicu koja je po osvajanju Mariupolja logistički povezana s poluotokom Krimom od Moskve anektiranim u 2014. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here