Biznis i ekonomijaPreporučeno

Umjesto povećanjem, porezne olakšice rezultirale smanjenjem plaća: rujan

Ilustracija: Mediamodifier

U rujnu je zabilježen pad plaća na mjesečnoj razini uz nastavak kontinuiteta njihova rasta na godišnjoj razini. Tako je u rujnu ove godine prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 6 418 kuna, što je 20 kuna manje nego u kolovozu te 223 kune ili 3,6% više nego u rujnu prošle godine. Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za 82 kune na iznos od 8 693 kune, dok je na godišnjoj razini ona porasla za 332 kune ili za 4,0%. Pri rastu potrošačkih cijena realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 2,8% kod neto i 3,2% kod bruto plaće. Pad plaća u rujnu u odnosu na kolovoz uobičajena je sezonska pojava kontinuirano prisutna od 2009. godine. Rast plaća na godišnjoj razini očekivan je pri nastavku gospodarskog rasta i zadržavanju pozitivnih kretanja na tržištu rada, uz pritisak nedostatka radnika određenih struka na njihovo povećanje. Uz to, rast plaća podupiru mjere iz porezne reforme, provedba stupnjevitog povećanje plaća u državnim i javnim službama te rast minimalne plaće, piše u komentaru izvješća DZS-a Hrvatska gospodarska komora.

U trećem kvartalu ove godine neto plaća je porasla za 3,3% u odnosu na isti kvartal prošle godine, uz istodoban rast bruto plaće za 3,6%. Time je u trećem kvartalu ove godine rast plaća blago ubrzan, što će pridonijeti rastu potrošnje s pozitivnim utjecajem na dinamiku gospodarskog rasta.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih devet mjeseci ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8 737 kuna, što je nominalno 3,5%, a realno 2,8% više nego u prvih devet mjeseci 2018. godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila 6 432 kune, što je nominalno 3,2%, a realno 2,5% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom je najviši rast neto plaće ostvaren u Informacijskim uslužnim djelatnostima (+9,8%) te u Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+9,6%), dok je istodobno razina plaće najviše smanjena u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (-7,2%), Pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu (-3,3%) te Šumarstvu i sječi drva (-3,1%).

Rast plaća prisutan je i u drugim europskim zemljama. Prema dosad raspoloživim podacima, među sličnim su zemljama u rujnu bruto plaću višu od tisuću eura imale Slovenija (1 712 eura), Hrvatska (1 175 eura), Poljska (1 168 eura), Slovačka (1 127 eura) i Rumunjska (1 064 eura), a slijede ih Crna Gora (775 eura), Bosna i Hercegovina (723 eura), Bugarska (647 eura) i Makedonija (615 eura).

U okolnostima gospodarskog rasta, u znatnoj mjeri oslonjenog na domaću potrošnju, te pritiska situacije na tržištu rada, očekujemo dinamiziranje rasta plaća poduprto poreznim promjenama te daljnjim rastom plaća u državnom i javnom sektoru uz povećanje minimalne plaće početkom sljedeće godine na 4 062,51 kunu u bruto, odnosno na 3 250 kuna u neto iznosu, navodi HGK.

Komentar Grabancijaša

U Hrvatskoj su s rujnom na snagu stupile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak koje su poslodavcima otvorile prostor za povećanje plaća.

Plaće su pale.

HGK/Grabancijaš