PolitikaPreporučeno

Umrlo osam, zaraženo 890 osoba | 20. listopad | detalji

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u utorak o 890 novih slučajeva zaraze koronavirusom i osam umrlih, čime se broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj popeo na 5519.

Među oboljelima, 574 pacijenta nalazi se na liječenju u bolnicama, tri manje nego jučer, a 32 pacijenta su na respiratoru, takožer za tri manje nego dan prije. 

Stožer je izvijestio da je umrlo osam osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 26863 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 382 umrle. Ukupno su se oporavile 20962 osobe, od toga 433 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 22372 osobe.

Do danas je ukupno testirano 406 519 osoba, od toga 5883 u posljednja 24 sata.

Šostar: u Zagrebu 293 novozaražena

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izjavio je u utorak Hini da su u Zagrebu potvrđena 293 nova slučaja zaraze koronavirusom, a referirajući se na napise o gužvama za testiranje rekao je kako su one u Zavodu iza 10 sati znatno manje.

U zadnja 24 sata testirano je preko 1400 uzoraka.

Osim Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar, u Zagrebu se testirati može i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 2, Klinici za infektivne bolesti, domovima zdravlja te u kliničkim bolnicama.

Šostar je istaknuo da se u ‘Štamparu’ testiranja provode svakog radnog dana od 8 do 14 sati, najveće gužve stvaraju se do 10 sati, nakon čega građani dolaze u bitno manjem broju.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 27 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, navodi se u utorak u dnevnom izvješću županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o šest osoba s područja grada Siska, te isto toliko s područja grada Petrinje i grada Popovače, pet osoba s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina te po jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, općine Lipovljani, općine Sunja i općine Dvor.

Stožer je opetovano pozvao građane da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

U Istri 20 novih slučajeva zaraze

Novih 20 koronavirusom zaraženih osoba u zadnja 24 sata potvrđeno je u Istarskoj županiji, u kojoj se već dulje vrijeme bilježio manji broj zaraženih.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac izvijestio je u utorak da se kod 11 novozaraženih osoba radi o uvezenim slučajevima – sedmero iz Rijeke te po jedna iz Zagreba, Osijeka, srednje Dalmacije i Srbije.

Kozlevac je kazao da je županijski Zavod za javno zdravstvo u zadnja 24 sata na koronavirus testirao 327 uzoraka briseva.

Testiranjem je utvrđeno da je najviše zaraženih, njih sedmero, među studentima iz Labinštine koji su se vratili sa školovanja zbog online nastave.

Kod šest osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, odnosno o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok je za tri osobe u tijeku epidemiološka obrada.

Jedna od zaraženih osoba je zdravstvena djelatnica, odnosno liječnica obiteljske medicine u Buzetu.

Shodno tome, u tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, dekontaminacija prostora, a pod mjerama samoizolacije zasad je 30 osoba. No, očekuje se da će cijelo osoblje buzetskog Doma zdravlja morati u samoizolaciju.

U zadnja 24 sata u županiji su izliječene dvije osobe, trenutno je 51 aktivnih slučajeva, dok je samoizolaciji 169 osoba.

Novih 16 zaraženih U Vukovarsko-srijemskoj županiji

Novih 16 koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Šestero novozaraženih je iz Vinkovaca, troje iz Novih Jankovaca te po jedna osoba iz Starih Mikanovaca, Bapske, Ćelija, Ivankova, Gunje, Đeletovaca i Vrbanje.

Trenutno su 22 osobe hospitalizirane, dok se u samoizolaciji nalazi njih 1115.

U zadnja 24 sata testirano je 149 osoba, pa je dosad na području županije ukupno testirano 14.711 osoba.

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom je zaraženo 1315 osoba, od kojih su 1064 osobe izliječene, a 19 je umrlo.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 24 zaraze  

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 24 su nova slučaja zaraze koronavirusom, 206 uzoraka je testirano, a jedanaest osoba izliječeno, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je pet muških i sedam ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih njih sedam ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivno je i pet muških te tri ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za četiri utvrđena epidemiološka veza. Zaraženi su i jedna muška i jedna ženska osoba s Mljeta, od kojih je za jednu osobu utvrđena epidemiološka veza), kao i jedna muška osoba iz Korčule s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna muška osoba iz Vela Luke.

Među jedanaest izliječenih četiri osobe su iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, jedna iz Stona, jedna iz Ploča te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se devet osoba. U samoizolaciji se nalaze 504 osobe. Od jučer obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 17 240.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Zagrebačkoj županiji 51 novozaražena osoba

Novi 51 slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u zadnja 24 sata u Zagrebačkoj županiji, a zbog zaraze jednog učenika u samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Velikoj Gorici.

Među novozaraženima 17 su kontakti ranije oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkom ustanovom, tri su slučaja uvezena iz Italije, Francuske i Slovenije.

Nejasnu epidemiološku anamnezu ima 15 oboljelih, dok se podaci za još 15 osoba obrađuju, navodi u priopćenju Zagrebačka županije.

Učenicima jednog razreda srednje škole u Velikoj Gorici propisana je mjera samoizolacije nakon što je jednom učeniku potvrđena zaraza koronavirusom.

Trenutno je u županiji 839 aktivnih slučajeva zaraze, a od jučer je 20 osoba izliječeno.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji rekordnih 160 zaraženih

Rekordnih 160 zaraženih koronavirusom potvrđeno je u posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije zbog čega je za danas u podne u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo sazvana izvanredna konferencija za medije.

“Među novozaraženima 91 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1901 osoba nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju je 35 osoba, dok se tri osobe nalaze na respiratoru”, istaknuto je u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.

Od 916 obrađenih testova 160 je pozitivnih. Iz Splita ih je 63, Sinja 22, 11 iz Trilja, sedam iz Solina, šestero iz Dugog Rata, petero iz Podstrane, po četvero iz Hrvaca, Zmijavaca, Jelse i Otoka, po troje iz Vrgorca, Omiša i Kaštela, po dvoje iz Makarske, Podbablja, Starog Grada, Trogira i Vrlike, te po jedan iz Brela, Ciste Provo, Dicma, Dugopolja, Imotskog, Klisa, Lovreća, Marine, Muća, Sutivana, navodi se u izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U Primorsko-goranskoj županiji 66 novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 66 osoba, a testirano ih je 640, izvijestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravile su 24 osobe, pa je u toj županji aktivno 195 slučajeva Covida-19.

Iz riječke bolnice se doznaje da se u toj bolnici sada liječi 16 pozitivnih bolesnika.

Na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškim simptomima je 12 bolesnika, a u respiracijskom centru su četiri bolesnika, od kojih je jedna osoba na respiratoru.

Novih šestero zaraženih u Zadarskoj županiji

Zaraza koronavirusom potvrđena je za novih šest osoba u Zadarskoj županiji, za četvero iz Zadra i dvoje iz Benkovca, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 211 uzorak, a pod aktivnim nadzorom je 361 osoba.

Iz Stožera upozoravaju na nepravilnosti utvrđene proteklih dana prilikom nadzora javnih okupljanja, vjenčanja, sportskih događanja i rada ugostiteljskih objekata.

Pritom ističu dva vjenčanja na kojima se, suprotno nužnim epidemiološkim mjerama, okupilo i do 200 ljudi.

Voditelj Službe Civilne zaštite u Zadru Miro Andrić stoga je apelirao na sugrađane da se pridržavaju mjera.

“One nisu donesene da bismo nekoga kažnjavali ili donosili odluke o zatvaranju objekta, nego da bismo zaštitili stanovništvo od zaraze koja se ponovno širi”, poručio je Andrić.

Naglasio je kako su u županiji postigli dobru epidemiološku sliku, još uvijek svi gospodarski objekti mogu normalno raditi, a pojačani napore ulažu se u održavanje većih gospodarskih manifestacija poput sajmova.

“Ilegalna okupljanja u zatvorenim prostorima bez pridržavanja mjera mogu naštetiti prije svega našem gospodarstvu, jer se s takvih mjesta širi zaraza koja će u konačnici dovesti do zatvaranja manjih i većih gospodarskih subjekata te doprinijeti punjenju bolnica pacijentima koji će imati težu kliničku sliku”, istaknuo je Andrić.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 novooboljelih, troje umrlih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je novih slučajeva zaraze koronavirusom,  tri su osobe umrle među kojima i 33-godišnja žena.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u utorak kako je s bjelovarskog područja deset novooboljelih osoba, te po jedna iz Garešnice i općine Rovišće.

Među novozaraženim osobama dva su zdravstvena djelatnika.

Preminule su tri osobe, navodi Stožer, a na Twitteru koronavirus.hr objavljeno je danas kako je bjelovarskoj  bolnici umrla žena ’87. godište i muškarac ’52. godište.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada je, vezano uz COVID-19, evidentirano 11 smrtnih slučajeva.

Trenutno je 98 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 830 osoba.

U Brodsko-posavskoj županiji 26 novozaraženih

Novih 26 koronavirusom zaraženih osoba bilježi u utorak Brodsko-posavska županija, u kojoj je trenutno na virus pozitivno 85 osoba.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u utorak da se na bolničkom liječenju trenutno nalazi 12 zaraženih osoba, od kojih je deset u Slavonskom Brodu, a dvije u Novoj Gradiški, dok je jedna osoba na respiratoru.

Nagli rast broja zaraženih u županiji prati i značajno povećanje broja osoba pod mjerom samoizolacije.

Ova mjera izrečena je za ukupno 523 osobe, a u zadnja 24 sata određena je za 68 osoba.

Od izbijanja epidemije u Brodsko-posavskoj županiji pozitivne nalaze na koronavirus imalo je ukupno 775 osoba.

Na području susjedne Požeško-slavonske županije sedmero je novozaraženih, a trenutno je aktivnih 87 slučajeva zaraze.

U kućnoj izolaciji je 75 osoba, a 12 osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici. Mjera samoizolacije u ovoj županiji propisana je za ukupno 315 osoba.

Drugi dan zaredom 36 pozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji

Novih 36 koronavirusom zaraženih osoba u zadnja 24 sata, drugi dan zaredom, bilježi Osječko-baranjska županiji, na temelju obrađenih 400 uzoraka.

Županijski Stožer civilne zaštite u utorak je priopćio kako je 20 novozaraženih s područja Osijeka, tri s područja Valpova, po dva pozitivna nalaza su s našičkog, đakovačkog i miholjačkog područja te iz Belišća i Čepina.

Općine Erdut, Petlovac i Antunovac bilježe po jedan pozitivan nalaz.

Od 36 pozitivnih osoba većina je već bila u samoizolaciji jer su kontakti ranije zaraženih.

Iz Stožera navode da su u zadnja 24 sata šestero učenika i troje djelatnika škola pozitivni na koronavirus, a samoizolacija je određena za 71 učenika i 17 djelatnika.

“Nema novih škola u kojima se pojavio covid-19, nego je riječ o kontaktima ranije oboljelih”, ističu u priopćenju.

Na liječenju u osječkom KBC-u nalazi se 55 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je šestero na respiratoru.

Do sada je iz KBC-a s liječenja otpušteno 255 osoba oboljelih od koronavirusa. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 244 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi 2.428 osoba.

VŽ: 14 novih slučajeva – izolacija za zaposlenike tvrtke s više od 50 zaposlenih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a za zaposlenike jedne tvrtke, njih više od 50, određena je mjera samoizolacije, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

U priopćenju se ističe kako se i ovaj put potvrđuje da za većinu novih slučajeva, to jest osam od 14, nije poznat izvor zaraze, a povećao se i broj hospitaliziranih.

Oporavilo se 19 ljudi te je u Varaždinskoj županiji sada ukupno 236 aktivnih slučajeva. U varaždinskoj Općoj bolnici liječe se 24 osobe, jedna je na respiratoru, a kod kuće se trenutačno liječi 212 osoba.

Zbog pozitivnih na koronavirus, jedan je razred prebačen na online nastavu u još jednoj osnovnoj školi, a više od 50 zaposlenih u jednoj tvrtki je u samoizolaciji, navodi se u priopćenju varaždinskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

Novih 24 zaraženih u Međimurskoj županiji

Zaraza koronavirusom potvrđena je za nove 24 osobe u Međimurskoj županiji u zadnja 24 sata, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno su u Međimurju 242 aktivna slučaja covida-19.

Za 17 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 143 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 20 osoba je iz ustanova za starije i nemoćne, a jedna je osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

U Stožeru kažu kako je danas do 11 sati uzet 271 uzorak i svi su u obradi.

Do sada je ukupno uzet 10.341 uzorak. Trenutno je 1157 osoba u samoizolaciji, no epidemiološka obrada još je u tijeku.

Hospitalizirano je 19 pacijenata, ali nijedan nije na respiratoru. Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe, kod korisnika i djelatnika.

Iz međimurskog županijskog Stožera civilne zaštite napominju da škole i dalje rade po modelu A, odnosno nastava se odvija redovno u školama uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Ukoliko bude potrebe, škole će pojedinačno donositi odluke o prelasku na druge modele nastave, najavljuju u Stožeru.

21 zaraza, jedna smrt u Karlovačkoj županiji

U Karlovačkoj županiji je 21 novi slučaj covida-19, jedna je osoba umrla, što je osmi smrtni slučaj od te bolesti, a Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije smatra da je 310 oboljelih u posljednja dva tjedna “ozbiljna opomena stanovništvu”.

Rekla je to načelnica Stožera Civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Jaškovu, u blizini Ozlja, te je 310 oboljelih u dva tjedna usporedila sa 688 oboljelih od početka epidemije.

Konferencija je održana u Jaškovu, u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj, zato što je ondje pripremljeno pedeset postelja za privremenu izolacijsku jedinicu za korisnike domova za starije, obiteljskih domova i osoba iz sustava udomiteljstva s blagim simptomima bolesti.

Hajsan Dolinar je rekla da je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi jučer dalo suglasnost za tu ustanovu kako se ne bi dogodilo da u bolnicama ne bude dovoljno mjesta za pacijente koji razviju teži oblik bolesti. Sada je u karlovačkoj i ogulinskoj bolnici 47 osoba oboljelih od covida-19.

“Ako nastavimo ovako, Stožer Civilne zaštite morat će donijeti stroge mjere, sve u suradnji s općinama i gradovima”, rekla je Hajsan Dolinar, ističući da će u tom slučaju, osim zdravlja, biti upitna i radna mjesta.

Za primjer je uzela samo dvadesetak kilometara udaljenu Sloveniju, gdje su od jučer zatvorene sve škole i ugostiteljski objekti, te je pozvala sve stanovništvo da poštujući protuepidemijske mjere “sačuvaju radna mjesta koja hrane naše obitelji”.

U Gospiću od covida-19 umrle tri starije osobe

U Gospiću su u posljednja 24 sata umrle tri osobe, četiri su zaražene koronavirusom, a policija je zatekla dvije osobe koje nisu poštovale mjeru samoizolacije te ih je prijavila Državnom inspektoratu.

Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije izvijestio je da je umrlo troje korisnika gospićkoga Doma za starije i nemoćne osobe. Dvoje od njih u dobi od 72 i 76 godina umrlo je u bolnici u Gospiću, a treća osoba (86) umrla je u tom domu. Svi su oni, uz potvrđenu zarazu koronavirusom, imali i nekoliko kroničnih bolesti.

Od početka epidemije u toj je županiji oboljelo 379 osoba, a trenutačno su aktivna 143 slučaja. Umrlo je 12 osoba, a izliječene su 224.

Od aktivnih slučajeva 132 su u Gospiću, i to 77 iz Doma za starije i nemoćne, u Otočcu je pet, u Perušiću tri i u Brinju i Korenici po jedan slučaj.

Pod mjerom samoizolacije je 475 osoba, a policija je u redovitom nadzoru utvrdila da su dvije osobe prekršile tu mjeru te ih je prijavila Državnom inspektoratu.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (2)

  1. […] se 622 pacijenta nalaze na bolničkom liječenju, čak 48 više nego dan prije, a 38 ih je na respiratoru, šest više nego dan prije. Broj aktivnih slučajeva zaraze u Hrvatskoj […]

Comments are closed.