PolitikaPreporučeno

UN traži pažnju: opasnost od nuklearnog sukoba najveća je od Drugog svjetskog rata

Rizik od korištenja nuklearnog oružja najveći je od završetka Drugog svjetskog rata, izjavila je utorak viša dužnosnica UN-a zadužena za sigurnost uz ocjenu da bi svijet na to “hitno” pitanje trebao odgovoriti s više ozbiljnosti.

Renata Dwan, direktorica Instituta za istraživanje razoružanja (UNIDIR), navodi da sve nacije s nuklearnim oružjem imaju tekuće programe njegove modernizacije što mijenja krajobraz kontrole i proliferacije.

Tradicionalne sporazume o kontroli naoružanja također erodira pojava novih oblika ratovanja u kojem prevladavaju oružane skupine i snage privatnog sektora s novim tehnologijama koje zamagljuju granicu između napada i obrane, izjavila je Dwan novinarima u Ženevi.

“Ja mislim da je to autentični poziv da se prepozna – i to je nešto što donekle izostaje u medijskom praćenju – kako je rizik od nuklearnog rata sad posebice visok.”

Renata Dwan

“Ja mislim da je to autentični poziv da se prepozna – i to je nešto što donekle izostaje u medijskom praćenju – kako je rizik od nuklearnog rata sad posebice visok. Rizik od korištenja nuklearnog oružja, unutar pojedinih faktora koje sam navela, danas je veći nego u bilo kojem trenutku od Drugog svjetskog rata,” izjavila je prema citatu Reutersa.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja

UN je 7. srpnja 2017. sazvao konferenciju kako bi se stupilo u pregovore o pravno obvezujućem instrumentu kojim bi se zabranilo nuklearno oružje i, u konačnici, ono u potpunosti eliminiralo. Taj cilj deklarativno dijele 122 države koje su pristupile Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja.

Da bi sporazum stupio na snagu treba ga ratificirati 50 zemalja, što je do danas učinilo njih 23, uključujući Južnu Afriku, Austriju, Tajland, Vijetnam, Kubu i Meksiko. Ratifikaciji se snažno protive Sjedinjene Američke Države, Rusija i druge nacije s velikim nuklearnim arsenalima.

Dwan je rekla da svijet ne bi trebao ignorirati opasnost. “Kako mi o tome promišljamo, što činimo povezano s upravljanjem tim rizikom, za mene predstavlja prilično značajno i hitno pitanje koje se trenutno ne reflektira u Vijeću sigurnosti (UN-a).”