PolitikaPreporučeno

Unija usvojila razvodnjenu uredbu o fosilnim motornim gorivima

Švedska ministrica energetike, poduzetništva i industrije Ebba Busch; Foto: European Council

Države članice potvrdile su u utorak uredbu koja predviđa zabranu prodaje novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine, s iznimkom vozila koja će koristiti sintetička, tzv. e-goriva.

Europski parlament je sredinom veljače izglasao usuglašeni tekst uredbe, ali je početkom ožujka u Vijeću EU-a bilo blokirano konačno usvajanje nakon što se Njemačka u posljednji čas usprotivila i zatražila da se dopusti prodaja novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem koja će koristiti e-goriva. Njemačkoj su se u tom protivljenju pridružile Italija, Poljska i Bugarska.

Nakon što je Europska komisija postigla dogovor s Njemačkom prema kojem postojeći tekst zakona o zabrani vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem ostaje nepromijenjen, a Komisija se obvezala da će donijeti delegiranu uredbu kojom će se uvesti nova kategorija vozila u EU za automobile koji mogu pokretati samo ugljično neutralna goriva.

>>>Njemačka brani automobilsku industriju, traži izuzeća za motore s unutarnjim izgaranjem

Danas na sastanku ministara energetike, Italija, Rumunjska i Bugarska su se suzdržale od glasanja, Poljska je jedina bila protiv, a sve ostale države članice bile su za.

Uredba stupa na snagu s danom objave u Službenom listu EU-a. Uredba predviđa smanjenje emisije ugljikova dioksida iz novih automobila za 55 posto i iz lakih dostavnih vozila za 50 posto od 2030. do 2034. i 100-postotno smanjenje od 2035. godine za obje kategorije tih vozila.

e-goriva

Prema priopćenju Vijeća, Komisija će predstaviti prijedlog o registraciji vozila na ugljično neutralna goriva nakon 2035. godine.

>>>Sa zelenom tranzicijom suočen Ford najavio 3.800 otkaza u Europi

Sintetička ili e-goriva proizvode se iz čistog vodika i ugljikova dioksida koji se uzima iz atmosfere. Ta se goriva mogu koristiti u današnjim motorima s unutarnjim izgaranjem. Izgaranjem tih goriva oslobađa se ugljikov dioksid koji je već uzet iz atmosfere pa se ne pridonosi povećanju emisija ugljikova dioksida, te će se prema delegiranoj uredbi to smatrati ugljično-neutralnim gorivom.

Tehnologija proizvodnje e-goriva još uvijek je u povojima i daleko od komercijalizacije. Za njihovu proizvodnju potrebne su goleme količine električne energije iz obnovljivih izvora kako bi se elektrolizom dobio čisti vodik.

>>>Pučani ustali protiv zabrane motora s unutarnjim izgaranjem

Mnogi upozoravaju na mogućnost zlouporabe jer će se i nakon 2035. na benzinskim crpkama prodavati klasična goriva budući da će i tada prometovati vozila proizvedena prije te godine.

Pratite nas na Google vijestima