PolitikaPreporučeno

Uništenje velike pošiljke zapadnjačkog oružja, ‘repriza’ Mariupolja u Sjeverodonjecku

Ukrajinski vojnik motri crtu bojišnice; Foto: Sky News/YouTube

Ruske krstareće rakete u nedjelju su u zapadnoj oblasti Trnopolj (također citiranoj kao Ternopolj ili Ternopilj) uništile veliko skladište zapadnjačkog oružja pristiglog iz Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, izvijestio je Interfax.

>>>Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’

Udar je potvrdio guverner Trnopolja, rekavši da su raketni napadi iz Crnog mora djelomično uništili vojno postrojenje u gradu Čortkivu. Isti izvor navodi da su ranjene dvadeset dvije osobe i da u objektu nije bilo oružja.

Bitka za Donbas

Moskva zapadnjačke saveznike Kijeva postojano upozorava da se suzdrže od posredničkog rata i naoružavanja Ukrajine. Predsjednik Vladimir Putin prije je u lipnju rekao da će Rusija proširiti ciljeve ukoliko Zapad na bojišnicu isporuči dalekometne raketne, artiljerijske i druge sustave.

>>>Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’

Ukrajinski lideri u posljednjim danima opetuju zamolbe i pozive na žurnu isporuku teškog oružja koje je ključno za hrvanje s ruskom ofenzivom na istočnoj bojišnici.

>>>Veliko krvoproliće, rušenje mostova | Bitka za Sjeverodonjeck

Posljednje informacije sugeriraju da se grad Sjeverodonjeck, koji je već tjednima fokalna i akutna točka sukoba i zadnja linija ukrajinske obrane u industrijskog regiji Donbas gdje su smještene dvije oblasti, Luhansk i Donjeck, čiju je neovisnost Putin prepoznao neposredno prije invazije, polako pretvara u ruinu.

Evakuacija “nemoguća”

Guverner Luhanska, Sergej Gaidai, u nedjelju je rekao da branitelji još pružaju otpor u uličnim bitkama. Veliku većinu grada kontroliraju Rusi, s izuzetkom tvornice kemikalija Azot gdje se skriva oko 800 civila u scenariju kakav je već viđen u stradalničkom gradu Mariupolju gdje je zadnji ukrajinski otpor također slomljen u industrijskoj zoni.

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

“Nitko ne može reći ima li i koliki je broj žrtava u posljednja 24 sata u Sjeverodonjecku gdje se intenzivne borbe nastavljaju,” napisao je Gaidai u objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Sada se svi žele evakuirati, vjerojatno, ali za sad nema takve mogućnosti.”

Guverner je također naveo da je u Lisičansku, gradu koji zrcali Sjeverodonjeck s druge strane rijeke Sjeverni Donjec, ubijena jedna žena. Uništene su četiri kuće i trgovački centar.

Postojana uloga Zapada u posredničkom ratu

Glavni stožer ukrajinskih snaga u redovitom dnevnom izvješću bilježi da je u nedjelju nastavljena artiljerijska i minobacačka paljba na naselja smještena južno i jugozapadno od Sjeverodonjecka. Isti izvor navodi da je odbijeno nekoliko ruskih ofenziva.

Uobičajeno, Reuters i druge agencija sa snažnim smjernicama ističu da se izvještaji zaraćenih strana s bojišnica ne mogu neposredno i neovisno provjeriti.

>>>Bitka za žilu kucavicu zadnjeg ukrajinskog otpora u Donbasu | kronologija rata u Ukrajini

Aktualne procjene zapadnjačkih analitičara i obavještajaca prepoznaju da je ukrajinski otpor snažniji od očekivanja, ali je američki trust umova, Institut za izučavanje rata, rekao da branitelji koriste zadnje zalihe vremešnog oružja i streljiva iz sovjetske ere uz procjenu da će Ukrajina trebati postojanu zapadnjačku pomoć u oružju.

Uništenje pošiljke

Pozivajući se na ruske vojne izvore, Interfax je u nedjelju izvijestio da je za udar na skladište u Čortkivu iskorišten salvo krstarećih raketa 3M-54 Kalibr. Rusija je svoju Pacifičku flotu Kalibr projektilima opremila lani uz ocjene stručnjaka da je riječ o prekretnici u njezinim sposobnostima uništavanja ciljeva s daljine. Njihovo je prvo korištenje u ukrajinskom ratnom teatru zabilježeno krajem travnja.

>>>Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje gurnuti naciste: Lavrov

Prema istom izvoru, Rusi su u nedjelju srušili tri ukrajinska borbena mlažnjaka SU-25  u blizini Donjecka i Harkova.

Ruske su vlasti započele s izdavanjem ruskih putovnica u dva okupirana grada, Hersonu i Melitopolju.

Putin invaziju na Ukrajinu karakterizira kao “specijalnu vojnu operaciju” za razoružavanje i “denacifikaciju” Ukrajine. Kijev i zapadnjački saveznici drže da je riječ o ničim izazvanoj imperijalističkoj agresiji.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Uništenje velike pošiljke zapadnjačkog oružja, ‘repriza’ Mariupolja … 12/06/2022 […]

Comment here