Biznis i ekonomijaPreporučeno

Universal Music zablistao na amsterdamskoj burzi, vrijednost segnula na 47 milijardi eura | IPO

Slavni jezik Rolling Stonesa

Dionice Universal Music grupe (UMG.AS) u utorak su poletjele nakon inicijalne javne ponude (IPO) na amsterdamskoj burzi.

Tržišna vrijednost najvećeg svjetskog izdavača glazbe koji posjeduje katalog pjesama od Billie Eilish preko The Rolling Stonesa i The Beatlesa do Justina Biebera i Boba Dylana u nekoliko je sati skočila na 47 milijardi eura (55 milijardi dolara) i postala daleko najveće ovogodišnje izlistavanje u Europi.

Universal je izdanak francuskog medijskog diva Vivendija koji je svoj 60% udjel u kompaniji predao dioničarima zbog čega se njegova tržišna vrijednost prema podacima Refinitiva urušila za oko dvije trećine, na 12 milijardi eura.

>>>Trijumfalni IPO od Federera podržanog On Holdinga

Veliki dobitnici nakon amsterdamske premijere uključuju riziku sklonog američkog milijardera i investitora Williama Ackmana i kineski Tencent te Vincenta Bollorea koji posjeduju kontrolni udjel u Vivendiju.

Reuters od izvora upoznatih s ponudom doznaje da će predsjednik i izvršni direktor Universala, Lucian Grainge, zahvaljujući snažnom debiju dobiti bonus od najmanje 140 milijuna dolara.

Dionice su nakon oscilacija pronašle uporište na 24.97 eura, oko 35% više od referentnih 18.50 dolara.

Potvrda Euronext burze

Universal je izrazio nadu u postizanje brojnih sporazuma o licenciranju glazbe s vodećim streaming stranicama poput TikToka, YouTubea, Spotifyja i drugih.

“Vjerujem da smo tek na početku sljedećeg vala rasta jer se glazba na pretplatu i konzumacija podržana oglasima globalno povećavaju i pred nama je još duga pista,” rekao je Grainge za Reuters.

>>>Najveća e-trgovina marihuanom priprema IPO

Prihodi Universala rastu šest godina zaredom. Ove se godine očekuje njihov skok za 10%, nakon čega bi rast trebao nastaviti “u visokim jednoznamenkastim postotcima”.

Izlistavanje je i velika potvrda amsterdamske Euronext burze koja nakon razvoda Britanije s Europskom unijom preuzima ulogu velikog financijskog središta.

Dogovor je vodilo 17 banaka za koje se očekuje da će usluge i konzultacije Vivendiju i Universalu naplatiti s ukupno 60 do 65 milijuna dolara. Prema procjenama Refinitiva najveći udio imaju BNP Paribas i drugi vodeći savjetnici.

Pratite nas na Google vijestima