Biznis i ekonomijaPreporučeno

Uočite neodrživost održivih izvora energije na primjeru Škotske

Škotske vjetroturbine su u 2019. godini proizvele količinu električne energije dvostruko veću od nacionalnih potreba. U prvom polugodištu vjetrom je generirano 9,8 milijuna megavat-sati električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje 4,47 milijuna kućanstava. Škotska ima 2,46 milijuna domaćinstava.

Obilje entropije će postati još obilnije nakon što Prince Charles službeno otvori vjetrofarmu “The Beatrice”, smještenu na oko 13 kilometara od obale Wicka na dalekom sjeveru Škotske, čiji je kapacitet od 588MW dovoljan za opskrbu 450,000 domova.

Farma je puni potencijal dosegla lani u svibnju i predstavlja najveći pojedinačni izvor obnovljive energije u Škotskoj.

Skupa, neodrživa entropija

U pravilu, škotska Vlada obnovljivu energiju subvencionira kroz porezne olakšice, povlaštene ili subvencionirane cijene. Nakon dvadesetak godina prakse, u posljednjim se godinama može uočiti silna entropija i neodrživost održivog modela.

>>>Otkriven jeftin način za hvatanje atmosferskog CO2 i njegovo pretvaranje u ugljen

Ilustrativno, ne znajući što će s viškom, tvrtka “Scottish Power” poduzima najambiciozniji projekt pohrane energije u Europi koji ima svoju cijenu i svoje troškove. Istovremeno se grade novi redundantni izvori, a tvrtke posrću s jednakom lakoćom s kojom se propinju. Primjerice, prošle je godine zbog neodrživosti poslovnog modela bankrotirala kompanija “Scottish Border”, što je utjecalo na oko 300,000 kućanstava i 400 zaposlenika.

I dokoni promatrači tržišta danas znaju da čitava Europa uživa obilje energije, Danska s lakoćom proizvodi 140% posto svojih potreba, Poljska i Austrija već godinama prosvjeduju zbog primanja viška struje koji kola Njemačkom jer entropija narušava stabilnost nacionalnih mreža. Njemačka također ulaže u pohranu energije u goleme industrijske baterije kakve, među ostalima, proizvodi Tesla.

>>>Hrvatska treba ‘pametnu mrežu’ za samoopskrbu kuća i obrta električnom energijom: STOA

Izgledno je, dakle, da će Škotska biti prisiljena na sve veće skladištenje sve većih količina nepotrebne energije zbog čega pojedini stručnjaci, poput Gordona Hughesa, bivšeg savjetnika Svjetske banke i profesora ekonomike na Sveučilištu Edinburga, kažu da će u suštini besplatna energija za Škote biti skupa s tendencijom poskupljenja.

Hughes je za Telegraph rekao da škotska Vlada nije posvetila nikakvu pažnju opisanoj neodrživosti modela i ugovora na koje se obvezala zbog čega očekuje da će cijena za krajnje potrošače umjesto silaznom, krenuti uzlaznom putanjom. Što se u recentnoj škotskoj energetskoj povijesti već pokazalo točnim.