Biznis i ekonomijaPreporučeno

Uočite razmjere propagande, moralnog i strateškog propadanja Komisije na uzorku ruskog BDP-a

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Europska komisija u subotu je nastavila sa svojom nemuštom i tragikomičnom ratnom propagandom citirajući netočne informacije, kolokvijalno znane i kao laži, koje je predsjednica Ursula von der Leyen izrekla tijekom govora o stanju Unije.

>>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

Grabancijaš razmjere otkvačenosti i zabluda bilježi na detalju o učinku i učinkovitosti zapadnjačkih sankcija na rusko gospodarstvo koji je morbidno odvojen od zbilje.

>>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Kako možete posvjedočiti, von der Leyen i njezina Komisija navode da će ruski bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini propasti za 11.2% što je paušalna ocjena s kojom se neće, niti može, složiti itko s imalo uvida u gospodarske pokazatelje.

Patološki bijeg od zbilje

Predsjednica je u précisu propagandnog govora opetovano inzistirala na uspjehu sankcija, iako je Gazprom, ruski državni monopolist na tržištu plina, na polugodištu izvijestio o rekordnim prihodima i izvanrednoj dividendi.

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

Roseneft, najveći ruski proizvođač i distributer nafte, ovog je tjedna, neposredno nakon govora von der Leyen, javio da su prihodi u prvom polugodištu porasli za 13 posto na godišnjoj razini, dok je dug podmiren brže od očekivanja i sada iznosi 12% manje nego na početku godine.

U najuočljivijoj i za Komisiju najporaznijoj disonanci, Rusija zajedno s nepristranim i neovisnim analitičarima, u posljednjoj rujanskoj reviziji očekuje kontrakciju BDP-a za 2.9% u 2022. godini.

Odakle je von der Leyen izvukla 11.2% ne zna ni u grobu posramljeni Joseph Goebbels.

>>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere

Rusko gospodarstvo kvartalnom bi se rastu trebalo vratiti krajem 2022. ili početkom 2023.,” rekao je o posljednjim projekcijama ministar gospodarstva Maksim Rešetnikov.

Rusija i nadalje očekuje pad BDP-a u 2023. godini, ali drži da će on biti lagan, za 0,9%, i ponajviše uvjetovan “učinkom visoke osnove”, odnosno snažnim širenjem za 3,5% zabilježenom na početku ove godine (više, Reuters).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima