PolitikaPreporučeno

Uočljiva promjena retorike Kijeva; Rusija: eliminirano je više od 1200 ukrajinskih vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij

Predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je rekao da su ukrajinske oružane snage povele ofenzivu duž čitave linije istočne bojišnice.

Ukrajina veliki protuudar “sa stotinama tisuća vojnika” najavljuje od početka srpnja uz zavjet da će vratiti velike pojaseve teritorija koje je Rusija osvojila na sjeveru i jugu istoka.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Zelenskij je ruske vojnike pozvao da “bježe i spašavaju svoje živote”.

“Aktivno vojno djelovanje odvija se duž čitave linije bojišnice: na jugu, u oblasti Harkov, u Donbasu,” rekao je u noćnom obraćanju.

Klin

Rusija je kroz šestomjesečne sukobe osigurala kopneni pojas koji poluotok Krim anektiran u 2014. godini povezuje s regijom Donbas gdje su smještene oblasti Donjeck i Luhansk čiju je neovisnost ususret invaziji prepoznao predsjednik Vladimir Putin.

Ruski su dužnosnici rekli da je “oslobađanje čitavog Donbasa” bezuvjetni cilj “specijalne vojne operacije” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine.

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

Ukrajina i njezini zapadnjački saveznici drže da je povratak kontrole nad dijelovima juga ili klin u osvojenom teritoriju ključan za promjenu dinamike rata.

Grabancijaš bilježi da je ukrajinska vojska i vlada u trećem danu ofenzive štura s detaljima.

Neuobičajeno, i britanski su obavještajci rezervirani u potvrđivanju teritorijalnog napretka. Njihovo posljednje izvješće prepoznaje snaženje granatiranja širom južne fronte, ali napominje da nije moguće potvrditi razmjere potencijalnih dobitaka.

>>>Konfliktna izvješća sugeriraju ruski napredak na istočnoj, ukopavanje na južnoj bojišnici

Videozapisi i fotografije objavljene na društvenim mrežama naizgled potvrđuju intenzitet topničke i raketne paljbe i izglede da su ruski vojnici istjerani iz pojedinih sela na jugu.

Vodeće svjetske agencije opetuju da je neovisno utvrđivanje činjenica ili potvrđivanje izvještaja s bojišnice otežano ili nemoguće.

Uočljiva promjena retorike

U kakofoniji izjava i procjena ističu se komentari Alekseja Arestoviča, jednog od ključnih savjetnika ukrajinskog predsjednika.

Odessa Journal postojano bilježi njegove izjave, čiji se ton značajno izmijenio u posljednja tri dana. Primjerice, Arestovič je 29. kolovoza rekao da će protuofenziva biti usud za rusku vojsku i predsjednika Putina.

>>>Rusi udaraju, Ukrajinci odolijevaju, napreduju u Hersonu

“To će biti katastrofa za rusku vojsku i njihovo društvo. Započela je 29. kolovoza, premetnula se u aktivnu fazu. Sada smo napravili prekretnicu. Ovo je dug put do smrti (…) Vladimire Vladimiroviču (Putinu), ništa vas ne svrbi? Ovo je tvoj kraj,” rekao je.

Arestovič je u prvom danu ofenzive također naveo da je ruska obrana popustila u nekoliko sati, bez navođenja detalja o probojima. Njegov se rakurs potom izmijenio, pa je u utorak odvagnuo kako će protuofenziva biti spora i mučna.

>>>Roger Waters osvanuo na ukrajinskoj ‘lustracijskoj listi’

“Naravno, mnogi bi htjeli ofenzivu velikih razmjera s vijestima o zauzimanju naselja od strane naše vojske za sat vremena,” napisao je u objavi na Telegramu čiji sadržaj prenosi Guardian. “Ali mi se ne borimo tako… Sredstva su ograničena.”

>>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom

Kako bilo, dostupne informacije i izjave sugeriraju da se “epohalna” protuofenziva sa “stotinama tisuća vojnika” nije materijalizirala i da su Ukrajinske oružane snage trenutačno fokusirane na topničke i raketne udare.

Britanski vojni obavještajci u svježoj procjeni objavljenoj u srijedu ujutro navode da Rusija na bojišnicu razmješta nove postrojbe čija je sprema predmet nagađanja.

“Svi naši ciljevi bit će postignuti”

Rusko ministarstvo obrane istovremene navodi da su, ovisno o perspektivi, okupatori ili osloboditelji, ukrajinske borce natjerali u bijeg.

“U posljednja 24 sata, ruske su snage u svojim učinkovitim operacijama eliminirale 48 tenkova, 46 borbenih vozila pješaštva, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, 8 kamioneta s mitraljezima velikog kalibra i više od 1200 ukrajinskih vojnika,” izjavio je u utorak na brifingu glasnogovornik ruske vojske, general pukovnik Igor Konašenkov.

>>>Ukrajina: probili smo neprijateljske linije; Rusija: pokušaj protuofenzive propao je mizerno

Prema izvještaju TASS-a, glasnogovornik je također izvijestio o predaji ili bijegu ukrajinskih vojnika.

“Rusija metodično nastavlja sa svojim planovima u Ukrajini,” rekao je u komentaru situacije na bojišnici glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

“Svi naši ciljevi bit će postignuti.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Uočljiva promjena retorike Kijeva; Rusija: eliminirano je više od 1200 ukrajinskih voj… […]

Comments are closed.