Biznis i ekonomijaPreporučeno

Urušava se kineska ‘kuća od karata’ | krah Evergrande

Foto: The Straits Times/YouTube

Evergrande trči po oštrici između neugodne implozije s dalekosežnim posljedicama i kontroliranog urušavanja, piše Reuters u analizi upečatljivog propadanja jedne od najvećih građevinskih kompanija u Kini.

Osnovan u Guangzhouu 1996. godine, Evergrande se vješto okoristio razdobljem slobodnog zaduživanja i poticajne stanogradnje ali je nekontrolirano širenje rezultiralo golemim financijskim obvezama od gotovo dva bilijuna juana (305 milijardi dolara). Njegov bi eventualni krah mogao biti jedan od najvećih gospodarskih neuspjeha u kineskoj povijesti.

>>>Evergrande ‘domino efekt’ u kineskom građevinskom sektoru, Australiji (update)

Slabost kompanije je otkrivena lani, nakon što je Partija krenula s generalnim pansektorskim stezanjem regulatornih okvira. Tada uočene poteškoće Evergrandea u plaćanju dobavljača, preuzetih obveza, tekućih i drugih troškova u međuvremenu su postale akutne. Uprava je ostala bez financijera i u posljednjim danima unajmila savjetnike u nastojanju da izbjegne neuredan bankrot.

Široka depresija

Iako analitičari umanjuju bojazan da bi krah Evergrandea mogao izazvati domino efekt u maniri kolapsa američke investicijske banke Lehman Brothers koji je u 2008. označio početak financijske krize i Globalne recesije, dio ulagača ukazuje da bi moglo doći do “prelijevanja”.

“Ako Evergrande prema očekivanjima ne ispuni svoje obveze i prođe kroz restrukturiranje, ne vidim zašto bi to bilo zauzdano,” rekao je Michel Lowy iz tvrtke za bankarstvo i upravljanje imovinom SC Lowy koja se fokusira na problematične dugove i dug s visokim prinosima. “Postoje drugi građevinari koji pate zbog pristupa likvidnosti ili su se previše proširili.”

Dionici su zabrinuti i zbog odlučnosti regulatora da provede sektorske reforme unatoč nagovještaju štetnih, ili radije, bolnih posljedica. “Stres raste za najočitijeg sivog nosoroga u Kini, za sektor nekretnina,” konstatirala je ekonomistica Natixisa Alicia Garcia Herrero koristeći izraz za krajnje izglednu, očitu i utjecajnu gospodarsku ili financijsku prijetnju.

>>>‘Novac je bio fikcija’: Njemačka šokirana implozijom elitne fintech kompanije Wirecard

Neposredna je briga kako će sve izgledniji bankrot utjecati na razvoj i prodaju nekretnina, pojedini analitičari očekuju široku depresiju zahvaćenih sektora, a pojedini ne isključuju društvena previranja. Situacija je već izazvala prosvjedna okupljanja dobavljača i malih investitora.

Kontrolirani stečaj

Reuters piše da je trenutno najizgledniji scenarij stihijska prodaja imovine i kontrolirani stečajni postupak koji će zaštiti male investitore ali ošinuti i ošteti vlasnike korporativnih obveznica.

Evergrande je u utorak ponovio da će propustiti plaćanje obveza, izrazivši žaljenje što “negativno medijsko praćenje” otežava napore u sanaciji i restrukturiranju.

>>>50,000 turista nasukano u Grčkoj, gubici hotelijera izvjesni svuda: bankrot Thomasa Cooka

Promatrači kažu da kompanija ne može očekivati niti iskupljenje javnim novcem.

“Ne vjerujemo da vlada ima poticaj spasiti (privatno poduzeće) Evergrande,” rekla je analitičarka Nomure Iris Chen u bilješci za klijente. “Ali oni također neće aktivno gurati Evergrande nadolje, već će nadgledati uredni bankrot, ako se isti dogodi i prema našem mišljenju.”

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] >>>Urušava se kineska ‘kuća od karata’ | krah Evergrande […]

  2. […] >>>Urušava se kineska ‘kuća od karata’ | krah Evergrande […]

Comments are closed.