Biznis i ekonomijaPreporučeno

Usahle europske rijeke otkrile ‘Kamenje gladi’

Kamen gladi u Decinu natpisom 'Kad me vidiš, zaplači'; Foto: Dr. Bernd Gross/Public domain

Razine vode u europskim i njemačkim rijekama toliko su niske da su svijet ponovno ugledala stoljetna upozorenja i pretkazanja.

Aitor Hernández-Morales, novinar portala Politico, na Twitteru je objavio fotografiju jednog od drevnih “kamenova gladi” uočenih u usahloj rijeci Elbi koja izvire u češkim planinama, vijuga kroz Njemačku i nastavlja put sve do Sjevernog mora.

>>>I Rajna se urotila protiv Njemačke

Na kamenu čija je poruka uklesana tijekom suše u 1616. godini piše: “Kad me vidiš, zaplači” (njem. “Wenn du mich seehst, dann weine”.

“Kamenje gladi” s različitim porukama, oznakama ili napisima skrivaju rijeke širom središnje Europe gdje su povijesno signalizirale godine nevolja i slabog uroda. Većina njih posljednji se put ukazala tijekom suše u 2018. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Na cijene prvog energenta naveliko utječe remećenje tržišta i potražnje u kontekstu rata u Ukrajini, dok je drugi ugrožen povijesnim sušama. […]

  2. […] pokretače nezadovoljstva, uključujući rast cijena hrane i energenata uvjetovan ruskom invazijom. Epohalne suše u mnogim dijelovima svijeta i ostavštinu uvijek latentne pandemije bolesti COVID-19 koja je […]

Comments are closed.