Biznis i ekonomijaPreporučeno

Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Senator Rand Paul; Foto: NBC News/YouTube

Lideri Demokrata i Republikanaca u gornjem domu američkog Kongresa ovog su tjedna pokazali raritetno jedinstvo u nastojanju da usvoje 40 milijardi dolara vrijedan paket pomoći za Ukrajinu, no njihovo je suglasje osporio i osujetio jedan jedini republikanski glas.

>>>Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

Senator Rand Paul, koji slovi kao fiskalni sokol, u četvrtak je hladnokrvno uskratio podršku propitujući kolosalni iznos.

Dvostranačje

Lider demokratske većine Chuck Schumer i njegov republikanski kontrapunkt Mitch McConnell ufali su se da će paket biti potvrđen u petak, nakon što ga je donji dom potvrdio u utorak.

>>>Opasnost od nuklearnog rata je ozbiljna, stvarna: Lavrov

“Paket je spreman za polazak, želi ga velika većina senatora s obje strane,” rekao je Schumer. “Ako senator Paul nastavi inzistirati na svojim nesmotrenim zahtjevima … sve što će postići samostalna je odgoda očajnički nužne pomoći Ukrajini.”

>>>EU snaži ulog u posredničkom ratu, Borrell najavio neposredni embargo na rusku naftu

Paul je odbacio pozive i prozivke te ustrajao na zahtjevu da se zakon izmjeni kako bi nadležnost za nadzor i kontrolu trošenja novca imao američki državni inspektorat.

Reuters piše da Senat paket može progurati i bez njegove privole, no uz praćenje složenih i arhaičnih pravila čija je primjena dugotrajna.

>>>Ruski udari na ukrajinsku poljoprivredu snaženje pozicije, suzbijanje konkurencije: Özdemir

U neuobičajenom prizoru za senatski teatar, pozivu Schumera se priključio njegov politički rival McConnell. “Ukrajina od nas ne traži da se borimo u ovom ratu. Oni samo traže sredstva koja im trebaju da se obrane od ove poremećene invazije. I oni tu pomoć trebaju upravo sad,” rekao je McConnell koji poput Paula dolazi iz američke savezne države Kentucky.

>>>G7 najavio daljnju izolaciju Rusije ‘preko svih sektora njezina gospodarstva’

Donji je dom paket pomoći za Ukrajinu izglasao s 368 glasova za i 57 protiv, od kojih su potonji redom bili iz republikanskih redova.

“Ukrajinu ne možemo spasiti osuđivanjem američke ekonomije na propast”

Predsjednik Joe Biden od Kongresa je zatražio odobrenje za vojnu pomoć u iznosu od 33 milijarde dolara, koju su zastupnici uvećali kako bi uključivala i humanitarnu dimenziju.

Schumer i McConnell disidentu su ponudili uvrštavanje njegova amandmana ususret glasanju, ali je on odbio ishitrenu doradu.

>>>Vlada RH upućuje pet milijuna eura hitne pomoći Ukrajini

“Ovo je drugi paket potrošnje za Ukrajinu u dva mjeseca. I ovaj je zakon triput veći od prvoga,” rekao je Paul prije formalne blokade. “Kongres samo želi nastaviti trošiti i trošiti.”

Senator je naveo da su Sjedinjene Američke Države od 2014. godine do početka rata Ukrajini darovale šest milijardi dolara, što je predsjednik Vladimir Putin prihvatio kao izravnu prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=X2uV4Q9R0bk

Amerikanci su nakon početka rata odobrili još 14 milijardi dolara, što uz traženi paket financiranje posredničkog rata u Ukrajini zaokružuje na velebnih 60 milijardi dolara, iznos koji odgovara godišnjem vojnom proračunu Rusije.

“Mi Ukrajinu ne možemo spasiti osuđivanjem američke ekonomije na propast,” rekao je Paul.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Bidenova administracija već je potrošila veliku većinu novca dostupnog u izvanrednim situacijama i više ne može djelovati bez blagoslova zastupnika. Bijela je kuća rekla da bi se ratni kovčeg mogao isprazniti do 19. svibnja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here