Biznis i ekonomijaPreporučeno

USKOK detektirao ‘lešinare’ u stečajnim postupcima, uhićen sudac Mihael Kovačić

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u srijedu je na službenim stranicama izvijestio o kulminaciji višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

USKOK je naveo da su u tijeku uhićenja više osoba i provođenje hitnih dokaznih radnji zbog sumnje u nezakonite radnje u stečajnim postupcima.

Istraga je fokusirana na kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca.

>>>Diskreditiranje državnog odvjetništva ne doprinosi borbi protiv korupcije | DORH

Ministarstvo unutarnjih poslova u 12 je sati izvijestilo da u akciji sudjeluje 40 policijskih službenika i da se dokazne radnje provode na području više policijskih uprava.

Uhićen sudac Mihael Kovačić

Tužiteljstvo je za Hinu potvrdilo da je uhićen sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta, što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo.

Telegram istovremeno javlja da je akcija obuhvatila nekoliko stečajnih upravitelja koji su novac stečajnih dužnika, u dogovoru sa sucem, prebacivali na tvrtke s kojima su bili povezani ili čak, u nekim slučajevima, tvrtke u njihovom vlasništvu.

Sumnja se da su stečajni dužnici oštećeni za 30 milijuna kuna.

Isti izvor je u posjedu neslužbenih informacija da je među osumnjičenima i Branko Petanjek, koji je zajedno sa suprugom Ivom Petanjek služio kao stečajni upravitelj u brojnim značajnim stečajnim postupcima, uključujući insolventnost Radija 101.

Obiteljski biznis

Pozivajući se na neslužbene izvore, 24sata pišu da je uz Kovačića uhićeno još 12 osoba te da se jedan od stečajeva koji je poslužio za izvlačenje i pranje novca odnosi na tvrtku Tempo d.d. poznatu po pozamašnom dugu državi u iznosu od 292 milijuna kuna.

Postupkom je, navode 24sata, upravljala Iva Petanjek koju istražitelji sumnjiče da je protupravno i neosnovano sebi pribavila 2,2 milijuna kuna.

>>>HDZ potajice izmišlja poslove za uhljebljivanje članova ukaljanih korupcijom | bonus pjesmica

Dionici koruptivnog pothvata naizgled su nesmetano djelovali od 2009. otkad su izvukli najmanje 10,16 milijuna kuna i vjerovnicima izazvali kolateralnu štetu od oko 30 milijuna kuna. Novac su uplaćivali na račune ili koristili za kupnju nekretnina.

Još uvijek nepotvrđene i neslužbene informacije sugeriraju da je leglo korupcije obitelj Kovačić koja je od navedene godine osnovala više trgovačkih društava s ciljem lažnog predstavljanja u svojstvu vjerovnika u nizu stečajnih postupaka kojima su upravljali Petanjkovi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima