Biznis i ekonomija

Uskrsnuće sindikalnih prosvjeda i građanskog nezadovoljstva u Francuskoj

Radnici u francuskoj željeznici u srijedu su ususret početku ljetnih praznika i migracija stupili u štrajk i poremetili putnički promet širom željezničke mreže.

>>>‘Vive la revolution!: građanin bacio jaje na Macrona | VIDEO

Nemiri tinjaju i u drugim dijelovima gospodarstva dok inflacija i rast životnih troškova izjedaju plaće i standard.

Reuters piše da su u industrijsku akciju krenula tri od četiri sindikata koji zastupaju interese u državnim željeznicama (SNCF), što je poremetilo ili otkazalo gotovo trećinu međugradskih i regionalnih linija.

Sputan je ili onemogućen i željeznički promet prema i iz Pariza.

Štrajk željezničara stiže nakon što su slične akcije povedene u dijelovima energetskog sektora i među radnicima u vodećoj nacionalnoj zračnoj luci, Roissy-Charles de Gaulle.

Društvena je klima generalno napeta i podsjeća na vremena “Žutih prsluka” i velikih društvenih previranja čiji je gnjev zauzdala pojava koronavirusa i bolesti COVID-19.

>>>Macron tužio autora oglasa koji ga prikazuje kao Hitlera | obveza cijepljenja

Poput čitave Europe, Francuzi su u lipnju iskusili rekordnu inflaciju od 6.5%, uz ponajveći rast cijena hrane i energenta.

>>>‘Krajnja’ desnica izgubila pridjev, ušetala u mainstream | izbori u Francuskoj

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona, teško izubijanog na recentnim predsjedničkim izborima, nove će mjere za ublažavanje inflatornog šoka predstaviti do kraja tjedna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. As I site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  2. […] Pojedine zemlje već danas bilježe prve industrijske akcije, štrajkove i građanske pobune, pa se čini da bi “zima nezadovoljstva” koju je zaustavila pojava koronavirusa, mogla uskrsnuti. […]

Comments are closed.