PolitikaPreporučeno

Uslijed linearnog rasta oboljelih Božinović opušta mjere: COVID-19

Davor Božinović; Foto: European Union

Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima, poručio je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

”Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa”, rekao je Božinović.

>>>56 novih, ‘nadalje linearnih’ slučajeva koronavirusa, 551 ukupno: Stožer

Prva odluka u tom smislu odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje’, precizirao je Božinović.

Drugo izuzeće odnosi se na trgovine koje prodaju građevinski materijal na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a vezano je za saniranje posljedica potresa.

”Pokušavat ćemo sve više opuštati mjere kako bismo najoptimalnije odgovorili na sve izazove krize koronavirusa. Nove odluke stupaju na snagu danas, a realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro”, zaključio je Božinović.

>>>Capak najavio pojačano testiranje zdravstvenih radnika: COVID-19

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt poručio je građanima da ne otvaraju vrata onima koji od njih traže novac.

”Naši volonteri ne traže novac. Molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave našoj policiji. Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji, ali molim građane da ne doživljajau naše volontere kao kurirsku službu”, poručio je Markt.