PolitikaPreporučeno

Uspon nacionalista na izborima u Španjolskoj

Španjolska krajnja desnica okupljena u stranci Vox u nedjelju je na četvrtim nacionalnim izborima u posljednje četiri godine više nego udvostručila broj zastupnika u parlamentu.

Socijalisti premijera Pedra Sancheza, koji su se kladili da će im novi izbori osnažiti ruku, iz runde izlaze prvi, ali s manje zastupničkih mjesta i udaljeniji od većine nego u travnju. Posljednji podaci, temeljeni na 95% obrađenih listića, stranci daju nešto više od 28% podrške što je oko 120 zastupničkih mjesta, tri manje nego u aktualnom sazivu.

>>>Španjolska: socijalisti dobili priliku za povratak na vlast, Vox podijelio desni blok

Drugoplasirana, konzervativna Pučka stranka (PP) iz izbora izlazi sa 85 zastupnika, dok je najveće iznenađenje priredio Vox čiji broj parlamentaraca raste sa sadašnjih 24 na 52.

Čelnica francuske krajnje desnice, Marine Le Pen, na Twitteru je pozdravila “zapanjujući napredak” Voxa.

Uspon nacionalista  

Poučena vojnom diktaturom generala Francisca Franca, Španjolska je do nedjeljnih izbora uspješno odolijevala suverenistima i nacionalistima čiji predstavnici dobro prolaze na recentnim izborima diljem Europe. Voxu su u nedjelju pomogli otegnuti politički impasse, secesionistički nemiri u Kataloniji i slab odaziv na izbore.

“Ja sam jako uzbuđena zbog ovog preporoda vrijednosti u Španjolskoj i ova stranka se meni čini jedinom koja ih brani,” izjavila je 68-godišnja umirovljenica Maria Dolores Cuevas u sjedištu Voxa.

>>>Sanchezovi socijalisti pozicionirani za ključna mjesta europskih institucija

S druge strane, 64-godišnja umirovljena profesorica povijesti Esperanza de Antonio kaže da nova stranka predstavlja opasnost za demokraciju. “Ja to govorim jer sam 30 godina poučavala o fašizmu,” rekla je de Antonio za Reuters na biralištu u Madridu gdje je glas podarila Socijalistima.

Franco je Španjolskom vladao kao autokrat od 1939. do svoje smrti u 1975. godini.