Biznis i ekonomijaPreporučeno

Usporavanje američkog uslužnog sektora oraspoložilo Wall Street

Wall Street se u četvrtak propeo u harmoniji s novovjekovnim postulatom da su loše vijesti u realnoj ekonomiji dobre vijesti za burze.

Prema pažljivo promatranom indeksu Instituta za upravljanje opskrbom (Institute for Supply Management, ISM) aktivnost uslužnog sektora u SAD-u je s kolovoških 56.4 postotna boda u rujnu pala na 52.6, daleko ispod konsenzusa u prognozama analitičara o vrijednosti od 55.0.

“To je dobro poznato u post-2008. svijetu gdje mi dobijemo lošu vijest a tržišta rastu u očekivanju rezanja stope.”

Kim Forrest

Tržišta su na rezultate indeksa reagirala kratkim povlačenjem, ali su ubrzo počela rasti paralelno s rastom izgleda da će američka središnja banka na sljedećem sastanku upravnog vijeća u listopadu još jednom smanjiti cijenu novca i zaduživanja za financijski sustav.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

Oklade da će Fed korigirati stopu su tijekom dana skočile s 39.6% na 90.3%.

Trgovci sad ponovno očekuju četiri reza kamatnih stopa do kraja 2019. godine, procjena od koje su odustali nakon što je Fed posljednje dvije korekcije popratio komentarima kako je riječ o “prilagodbama u sredini ciklusa”.

“Degradacija u podacima, posebice u neproizvodnim podacima, pomalo gura Fed na još jedan rez,” komentirala je Kim Forrest, glavna službenica za investicije Bokeh Capital Partners u Pittsburghu za Reuters. “To je dobro poznato u post-2008. svijetu gdje mi dobijemo lošu vijest a tržišta rastu u očekivanju rezanja stope.”

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Svi značajni ekonomski pokazatelji koji stižu iz SAD-a u posljednja dva mjeseca sugeriraju da protekcionizam američkog predsjednika Donalda Trumpa uzima danak ekonomiji.

Nakon sumornih podataka o proizvodnji i zapošljavanju ulagači sada čekaju ključno izvješće o tržištu rada koje stiže u petak.