Biznis i ekonomijaPreporučeno

Usporavanje proizvođačkog i uslužnog sektora u europodručju, Britaniji i SAD-u | PMI

Hlađenje industrijskog postrojenja; Foto: Peter H/Pixabay

Distopijski odgovor na pandemiju koronavirusa u Kini, ruska invazija na Ukrajinu i odgovor Zapada na istu usporavaju proizvođačke i uslužne aktivnost u vodećim svjetskim gospodarstvima, nastavljaju s potpirivanjem epohalnog inflatornog ognja i produbljuju bojazan od recesije.

>>>Dobrodošli na tržište medvjeda | $SPX

Posljednji, u četvrtak objavljeni podaci o proizvođačkim aktivnostima u europodručju, Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama u lipnju su redom bili lošiji od očekivanja.

Vjesnik

Ponajveću nevjericu izazivaju podaci iz SAD-a gdje je gubitak potrošačkog i poduzetničkog samopouzdanja rezultirao prvim padom novih industrijskih narudžbi u dvije godine.

>>>Musk ima ‘super loš osjećaj’ o ekonomiji, želi desetak tisuća otkaza u Tesli

Preliminarni rezultati združenog Indeksa menadžera nabave (PMI) S&P Globala, koji prati uslužnu i proizvođačku aktivnost, ovog se mjeseca spustio sa svibanjskih 53.6 poena na 51.2.

>>>Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u

Proizvođačka se aktivnost spustila s 57 u svibnju na 52.4, daleko ispod procjena ekonomista u anketama Reutersa čiji je konsenzus u očekivanjima bio 56.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Samopouzdanje biznisa sada je na razini koja uobičajeno navješćuje gospodarski pad, što pridodaje rizicima od recesije,” komentirao je glavni ekonomist S&P Global Market Intelligencea, Chris Williamson.

“Potpuno propadanje”

Potražnja za industrijskim proizvodima kopni i u europodručju gdje se u lipnju urušila najbržim tempom od svibnja 2020. godine kada su na snagu stupile prve odriješite mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Preliminarni podaci bilježe pad združenog indeksa s 54.6 na 52.0 boda, uz slabije od očekivanih rezultate u glavnim pokretačima, Njemačkoj i Francuskoj.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Pojedini analitičari drže da bi “iznenadna” malaksalost mogla imati i utjecaj na odluke Europske središnje banke koja se poigrava s inflatornim usudom i za razliku od drugih vodećih zapadnjačkih središnjica dvoji oko stezanja monetarne politike.

>>>Ruska invazija stavlja na kušnju gospodarsku otpornost Unije | Proljetna gospodarska prognoza 2022.

“Lipanjske su PMI ankete za europodručje pokazale daljnje usporavanje uslužnog sektora, dok se čini da output u proizvođačkom sektoru potpuno propada,” komentirao je Jack Allen-Reynolds pri Capital Economicsu. “S obzirom da su indeksi cijena ostali iznimno snažni, čini se da je eurozona ušla u razdoblje stagflacije.”

Ekonomisti u anketama Reutersa sada kalkuliraju da su šanse za recesiju u eurpodručju u sljedećih 12 mjeseci na jednoj trećini. Također drže da inflacija koja postojano obara rekorda pa se prošloga mjeseca propela na 8.1% još nije dosegla vrhunac.

Zabrinutost zbog stagflacije

Šef američkih Federalnih rezervi, Jerome Powell, u srijedu je odbacio sugestije da središnja banka pokušava orkestrirati recesiju u Sjedinjenim Državama kako bi zauzdala inflaciju, ali i dodao da će učiniti štogod zatrebalo kako bi ju ohladio – uključujući toleranciju gospodarskog propadanja.

“To je svakako mogućnost,” rekao je u odgovoru na upit o potencijalu recesije.

>>>Nakon tri mjeseca kontrakcije ruska proizvođačka aktivnost bilježi rast | PMI

Zabrinutost zbog stagflacije čije su temeljne značajke postojano visoko inflacija, visoka nezaposlenost i slaba potražnja, jedan su od motiva koji brinu i američke fiskalne i monetarne stratege.

Fitch Ratings ovog je tjedna procijenio da je takav rizik “dominantna tema od kraja prvog tromjesečja 2022. godine i izgledni scenarij potencijalnog rizika.”

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Britanija loše pokazatelje trpi od travnja kada je iskusila neočekivanu kontrakciju i prema aktualnim anketama ima 30% izgleda da u recesiju uroni u sljedećih 12 mjeseci. Uočljivi su i prvi znaci socijalnih napetosti, manifestirani kroz veliki štrajk radnika u željeznici.

Usporavanje uslužnih i gospodarskih aktivnosti bilježi i Japan.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here