PolitikaPreporučeno

‘Ustanak’: Švedski Zeleni glasom protiv Direktive o autorskim pravima prkose Vijeću i vladi     

Švedski Zeleni javljaju da će danas u Riksdagu glasati protiv prijeporne Direktive o autorskim pravima, prkoseći istovremeno Vijeću Europske unije i vladi čiji su sastavni dio, javlja Švedski radio.

“Ovo je o ustanku za slobodu i slobodu izražaja na internetu i tu nema uzmicanja, mi ćemo glasovati s našim srcima. Mi glasujemo na stranačkoj liniji i protiv ove direktive,” rekao je zastupnik Zelenih, Lorentz Tovatt.

Upitan znači li navedeno da će stranka djelovati suprotno željama vlade, što bi bio presedan, Tovatt odgovara potvrdno.

Lorentz Tovatt

“Da, vladu čine dvije stranke s različitim promišljanjem o pitanju. Mi na izbore za Europski parlament idemo s različitim gledištima. Mi razmišljamo drukčije i ja se nadam da razumijete našu potrebu da pratimo stranačku liniju oko ovako važnog pitanja.”

Potez Zelenih švedsku vladu stavlja u pomalo nezgodnu, kako je rekao premijer Plenković, “apsurdnu poziciju”, jer će ona pred Vijećem morati uskratiti svoju, do jučer garantiranu podršku.

“Ako u Riksdagu čujemo ‘ne’, vlada će biti prisiljena odbaciti ministarski sastanak, što je, naravno, naša ambicija. Očito je riječ o nečem o čemu treba ponovno pregovarati s EU. Mi ne bi trebali prihvatiti regulaciju internetskih sloboda nametnutu izvana i EU bi se trebao fokusirati na istinske prijetnje, poput klimatskih promjena,” rekao je za radio Tovatt.

Usput, aktivisti i građani Europske unije u pojedinim članicama pokazuju odlučnost da “kazne” i na izborima uskrate podršku zastupnicima i političarima koji su podržali usvajanje Direktive. Jedna od stranica posvećenih “zavjetu” bilježi i naše europarlamentarce.

>>>Jakovčić, Maletić, Petir, Šuica, Borzan i Zovko podržali prijepornu Direktivu o autorskim pravima

Građanska peticija protiv Direktive s više od 5 milijuna potpisa, ignorirana na nacionalnim i nadnacionalnim razinama, danas slovi kao daleko najveća i naj(ne)uspješnija u europskoj povijesti.