PreporučenoTech

Usvojeni prijedlozi EP-a za regulaciju umjetne inteligencije  

Europski parlament u utorak je postao jedna od prvih institucija koja je iznijela prijedloge za reguliranje umjetne inteligencije u pogledu etičkih standarda, odgovornosti i prava intelektualnog vlasništva. Ti bi prijedlozi Uniju mogli učiniti globalnom predvodnicom u razvoju umjetne inteligencije. Očekuje se da će Komisija podnijeti zakonodavni prijedlog početkom sljedeće godine.

Etički okvir za umjetnu inteligenciju

U zakonodavnoj inicijativi zastupnik Iban García del Blanco (S&D, Španjolska) poziva Europsku komisiju da predloži novi zakonodavni okvir kojim bi se propisala etička načela i pravne obveze koje treba poštovati pri razvoju, uvođenju i upotrebi umjetne inteligencije, robotike i povezanih tehnologija u EU-u, uključujući softver, algoritme i podatke.

Inicijativa je usvojena s 559 glasova za, 44 protiv i 88 suzdržanih.

Budući propisi trebali bi počivati na nekim vodećim načelima, među kojima su umjetna inteligencija koja je usmjerena na čovjeka i koju je osmislio čovjek, sigurnost, transparentnost i odgovornost, mjere zaštite od pristranosti i diskriminacije, pravo na pravnu zaštitu, društvena odgovornost i odgovornost za okoliš te poštovanje privatnosti i zaštita podataka.

>>>Ljudi koji misle da su pametniji od umjetne inteligenicje ‘nisu baš pametni’: Musk

Visokorizične tehnologije umjetne inteligencije, primjerice one s mogućnošću samostalnog učenja, trebale bi biti oblikovane tako da u svako doba omogućuju ljudski nadzor. Ako se koristi funkcija koja bi mogla teško prekršiti etička načela i koja je potencijalno opasna, treba onemogućiti samostalno učenje i uvesti potpuni ljudski nadzor.

Odgovornost za štetu koju prouzroči umjetna inteligencija

Axel Voss (EPP, Njemačka) u zakonodavnoj inicijativi poziva na donošenje okvira građanskopravne odgovornosti prema kojem bi svi operateri visokorizične umjetne inteligencije snosili isključivu odgovornost za svu nastalu štetu. Jasan pravni okvir pružio bi pravnu sigurnost poduzećima i tako potaknuo inovacije, a istodobno bi onemogućivanjem potencijalno opasnih aktivnosti zaštitio građane i poticao njihovo povjerenje u tehnologije umjetne inteligencije.

Pravila bi se trebala primjenjivati na fizičke i virtualne aktivnosti umjetne inteligencije koje uzrokuju ozljedu ili štetu za život, zdravlje, tjelesni integritet ili imovinu, odnosno uzrokuju znatnu nematerijalnu štetu koja je rezultirala “provjerljivim ekonomskim gubitkom”. Iako su visokorizične tehnologije umjetne inteligencije rijetke, europarlamentarci smatraju da bi njihovi operateri trebali imati osiguranje slično onome za motorna vozila.

Zakonodavna inicijativa usvojena je sa 626 glasova za, 25 protiv i 40 suzdržanih.

Prava intelektualnog vlasništva

U svojem izvješću Stéphane Séjourné (Renew Europe, Francuska) ističe da Unija, ako želi biti predvodnica u razvoju umjetne inteligencije, treba djelotvoran sustav prava intelektualnog vlasništva i zaštitne mjere za europske patente kojima bi se zaštitili inovativni razvojni inženjeri. Istaknuo je i da pritom ne bi trebalo žrtvovati interese stvaratelja ni etička načela Europske unije.

>>>Europa želi ‘suverenitet’ nad umjetnom inteligencijom: Vestager

Europarlamentarci smatraju da je važno utvrditi razliku između ljudskog stvaranja pomoću umjetne inteligencije i autonomnog stvaranja umjetne inteligencije. Naglasili su da umjetnoj inteligenciji ne treba dati pravnu osobnost i da bi stoga prava intelektualnog vlasništva trebala pripasti isključivo ljudima. U izvješću su analizirana i autorska prava, prikupljanje podataka, poslovne tajne, upotreba algoritama i uvjerljivi krivotvoreni sadržaji (tzv. deep fakes).

Izvješće je usvojeno sa 612 glasova za, 66 protiv i 12 suzdržanih.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj