PreporučenoTech

Utrka s vremenom, frenetična potraga za indonezijskom podmornicom | VIDEO

Foto: South China Morning Post/YouTube

Izviđački i spasilački zrakoplovi i brodovi u petak nastavljaju utrku s vremenom i frenetičnu potragu za indonezijskom podmornicom s 53 člana posade s kojom je kontakt izgubljen u srijedu tijekom vježbe ispaljivanja torpeda kod otoka Balija.

“Glavni je prioritet sigurnost 53 člana posade,” rekao je kasno u četvrtak predsjednik Joko Widodo pozivajući na opću mobilizaciju u potrazi.

Službenici kažu da je 44 godine stara podmornica KRI Nanggala-402 u dobrom stanju, ali će zalihe kisika potrajati tek do subote. “Nadamo se da će kisika biti dovoljno,” rekao je šef mornaričkog osoblja Yudo Margono na konferenciji za novinare.

Iako se dosadašnja potraga pokazala jalovom, Yudo je rekao da je na dubini između 50 i 100 metara pronađen predmet s “visokomagnetskom silom”.

Glasnogovornik mornarice navodi da podmornica na dizel i struju može izdržati dubinu do 500 metara, sve ispod te granice bilo bi fatalno. Podmorje oko Balija na pojedinim je mjestima dublje od 1,500 metara.

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Zračna potraga je također uočila naftnu mrlju nedaleko lokacije gdje je podmornica zaronila, mornarica vjeruje da to može signalizirati štetu ili signal od posade.

Prema ministarstvu obrane, plovilo od 1.395 tona izgrađeno je u Njemačkoj 1977., a indonezijskoj floti pridružilo se 1981. godine. Podmornica je posljednji dvogodišnji remont zaključila u Južnoj Koreji 2012. godine.

Indoneziji je pomoć u potrazi pružio niz zemalja; Australija, Malezija, Indija, Singapur i Sjedinjene Države poslali su ili šalju specijalizirane brodove ili zrakoplove.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters