PolitikaPreporučeno

Uvid u ukrajinski proboj, istočnu bojišnicu | karta

Ukrajinski vojnik motri crtu bojišnice; Foto: Sky News/YouTube

Ukrajinske snage kroz vikend nastavljaju proboj na sjeveroistoku gdje su u maniri blitzkriega vratile kontrolu nad strateški značajnim gradovima Kupjanskom i Izjumom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij napredak je u nedjelju pozdravio kao najveću prekretnicu rata koji je započeo 24. veljače, prije 200 dana.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Zapad je pozvao na dostavu novog moćnog oružja, uz ocjenu da bi ono kroz zimske mjesece moglo dovesti do novih teritorijalnih dobitaka.

“U smjeru Harkova, mi smo započeli napredovati ne samo na jugu i istoku, već i na sjeveru. Do državne granice (s Rusijom) ima još 50 kilometara,” napisao je u objavi na Telegramu glavni ukrajinski zapovjednik, general Valerij Zalužnji.

Situacija u ratnom teatru istočne Ukrajine, 10. rujan 2022.; Foto: Courtesy of Institute for Study of War, George Barros

Procijenio je da su oružane snage njegove zemlje od početka rujanske ofenzive vratile kontrolu nad 3,000 četvornih kilometara teritorija.

Prekretnica

Pad Izjuma najveći je poraz ruskih snaga od početka kampanje, u nedjelju se kristaliziraju detalji o njihovom paničnom povlačenju tijekom kojeg su iza sebe ostavili velike količine mehanizacije i streljiva.

>>>Kijev presjekao opskrbnu liniju, Moskva napustila značajnu sjeveroistočnu utvrdu

“Vjerujem da je ova zima prekretnica, i da može voditi brzoj de-okupaciji Ukrajine,” napisao je Zelenskij u večernjim satima subote u komentaru podijeljenom na političkom forumu njegovih službenih stranica.

“Mi vidimo kako oni bježe u nekim smjerovima. Da smo malo jači s oružjem mogli bismo de-okupirati brže.”

Al Jazeera u nedjeljnoj dnevnoj kronologiji bilježi i njegovo podrugivanje. Predsjednik je prema citatu rekao da ruska vojska “pokazuje najbolje što može učiniti – pokazuje svoja leđa” i da “su napravili dobru odluku da bježe”.

>>>WP bilježi rusku nadmoć, ukrajinsku žrtvu i veliko krvoproliće – protuofenziva na istočnoj bojišnici

Unatoč širokim tvrdnjama u ukrajinskim medijima i među ukrajinskim pobornicima na društvenim mrežama, službeni Kijev i vojni stožer u nedjelju još nisu potvrdili preuzimanje kontrole nad Izjumom.

“Naše su snage ušle u Kupjansk. Oslobađanje naselja u okrugu Kupjansk i Izjum u regiji Harkov je u tijeku,” navodi se u posljednjem, nedjeljnom izvještaju ukrajinskog stožera.

>>>Kijev presjekao opskrbnu liniju, Moskva napustila značajnu sjeveroistočnu utvrdu

Na Twitteru i drugdje podijeljene su brojne slike i videozapisi ukrajinskih vojnika na prometnicama koje vode gradu. Rusija je u međuvremenu potvrdila “strateško povlačenje” i pregrupiranje, uključujući pomicanje velikih kolona vojnih vozila o čijem se odredištu dvoji.

Vojni analitičar sa sjedištem u Kijevu, Oleg Ždanov, u komentaru je rekao da bi se prodor ukrajinskih snaga mogao nastaviti u oblasti Luhansk čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka svoje “specijalne vojne operacije” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine.

“Ako pogledate na kartu, logično je pretpostaviti da će se ofenziva razvijati u smjeru Svatovo-Starobeljsk, i Sjeverodonjeck-Lisičansk. To su obećavajući smjerovi,” odvagnuo je.

Bitka za Herson

U nedjelju je uočljiv ukrajinski pritisak na ruske vojnike koji su uz veliki danak osvojili položaje na zapadnoj obali rijeke Dnjepar čije je zadržavanje ključno za daljnji prodor i/ili obranu oblasti Herson.

>>>Preustrojavanja sugeriraju veliku bitku na Dnjepru | rat u Ukrajini

Grad Herson značajno je gospodarsko središte s većinskim stanovništvom ruskog porijekla koje neovisnost traži od 2014. godine i ruskog anektiranja poluotoka Krima. Urbano je središte ususret ratu imalo populaciju od 300,000 ljudi i slovi kao prvi veliki grad “koji je pao” nakon početka invazije, iako je za nepristrane i neemotivne promatrače tumačenje da su Rusi u njemu dočekani kao osloboditelji totalno legitimno.

Posljednji pomaci na bojišnici dobrim su dijelom uvjetovani zapadnjačkim pošiljkama oružja, a ponajviše moćnim i izrazito pokretljivim američkim višecjevnim topničkim sustavima HIMARS.

>>>Bitka za Herson

Situacija na rijeci Dnjepar je zanimljiva jer su Ukrajinci u posljednjim mjesecima u nastojanju da zaustave invaziju srušili glavne mostove zbog čega su Rusi morali graditi pontone kako bi osigurali položaje na zapadnoj strani obale. U slučaju povlačenja, uloge će se stubokom promijeniti.

>>>Ukrajina najavila protuofenzivu na Herson, civile pozvala na evakuaciju

Britansko ministarstvo obrane u nedjelju je procijenilo da su ukrajinske snage u posljednja 24 sata ostvarile značajan napredak u oblasti Harkov.

“Rusija je izgledno povukla jedinice iz područja, ali se borbe nastavljaju oko gradova Kupjansk i Izjum,” napisali su iz ministarstva u dnevnom obavještajnom biltenu.

>>>S one strane zavjese: uništene su 43 topničke jedinice, više od 450 neprijatelja

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je reklo da su u tijeku precizni udari na ukrajinske položaje u regiji Harkov u kojima se koriste rakete, topništvo i zračne snage.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/agencije

Comments (4)

  1. […] Uvid u ukrajinski proboj, istočnu bojišnicu | karta 11/09/2022 […]

  2. […] Uvid u ukrajinski proboj, istočnu bojišnicu | karta 11/09/2022 […]

  3. […] Uvid u ukrajinski proboj, istočnu bojišnicu | karta 11/09/2022 […]

Comments are closed.