Biznis i ekonomijaPreporučeno

Uz pošalicu o carinama na automobile potpisan sporazumu o većem izvozu američke govedine u EU

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je potpisan sporazum kojim će se povećati izvoz američke govedine na tržište Europske unije, čime je njegova administracija postigla umjerenu pobjedu dok i dalje vodi trgovinski rast s Kinom.

“Sporazum koji smo danas potpisali snizit će trgovinske barijere u Europi i proširiti pristup američkim poljoprivrednicima i rančerima”, izjavio je Trump.

“Ukupno će bescarinski izvoz narasti sa 150 na 420 milijuna dolara, što je povećanje za više od 180 posto.”

Donald Trump

>>>Sve carine Donalda Trumpa

Sporazum su potpisali američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizier, EU veleposlanik u SAD-u Stavros Lambrindis i EU predstavnik Jani Raappana.

Nakon njegova potpisivanja, Trump se našalio kazavši da njegova administracija radi s EU i “na 25-postotnim carinama na sve Mercedese i BMW-e koji dolaze u našu zemlju”. Poslije je dometnuo: “Samo se šalim”, uz smijeh.

Kontrola štete

Sporazum o govedini pomoći će ublažiti štetu koju američki proizvođači trpe zbog carina koje je uveo Peking na američke proizvode kao odmazdu za američke carine na kinesku robu.

Trump je kazao i da će u prvoj godini bescarinski izvoz američke govedine u EU porasti za 46 posto, a u idućih sedam godina dodatnih 90 posto. “Ukupno će bescarinski izvoz narasti sa 150 na 420 milijuna dolara, što je povećanje za više od 180 posto”, poručio je Trump.

>>>Europski farmeri: sporazum EU-a i Mercosura ugrožava brojna obiteljska gospodarstva

Europska komisija objavila je da sporazum s SAD-om o govedini neće povećati ukupni uvoz govedine u EU, kao i da sva govedina koja stiže na EU tržište mora biti bez hormona, u skladu s europskim pravilima o zdravstvenoj ispravnosti hrane.

>>>Amerika saveznicima nudi novu vrstu plina, ‘plin slobode’: ministarstvo

Potpisani sporazum o govedini u potpunosti je u skladu s WTO pravilima te se njime utvrđuje da će uvozna kvota od 35.000 tona sada biti alocirana na SAD, postupno kroz sedam godina, a ostatak uvozne kvote bit će raspoloživ za ostale izvoznike, navodi se u priopćenju EU. Sporazum još mora potvrditi Europski parlament.